Ασκήσεις υψηλού συμβολισμού στην Κύπρο ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα

Ασκήσεις υψηλού συμβολισμού στην Κύπρο ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα

Στο Ριζοκάρπαζο το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας

«Συγχαρητήρια στο ΚΣΕΔ, στην Εθνική Φρουρά και σε όλους όσους συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση NEMESIS 2019. Άσκηση μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων συνεργασίας και συντονισμού» έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης προκειμένου να συγχαρεί όσους συμμετείχαν στην υψηλού συμβολισμού άσκηση «Νέμεσις 2019».

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Στην άσκηση συμμετείχαν Κύπρος, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία και ως κύριο σενάριο είχε την επιχείρηση σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Οι δυνάμεις όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε εγρήγορση καθώς εκτός από αυτή την άσκηση προχώρησαν στην διεξαγωγή και άλλης με μονάδες του Αιγυπτιακού πολεμικού Ναυτικού που επιστρέφοντας από την άσκηση «Μέδουσα» ελλιμενίστηκαν στην Λεμεσσό.

Συγκεκριμένα τα Πλοία του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, πυραυλάκατος ALI GAD-688, και ναρκαλιευτικό ΕL SEDEK-521 MHC OSPRY CLASS, επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία,  τnν Δευτέρα 11 μέχρι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019. Αποπλέοντας προχώρησαν σε άσκηση συνεργασίας με πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

Ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία είναι σε εγρήγορση καθώς η παρουσία από σήμερα το πρωί του πλωτού γεωτρύπανου Πορθητής νότια του Ριζοκάρπασου και η αποστολή του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα για τις έρευνές του η Τουρκία, πιάνοντας επί της ουσίας όλη την κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Πάφου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με την philenews, ο στόχος της γεώτρησης του Πορθητή, σε σχετικά ρηχά θαλάσσια βάθη, βρίσκεται ακριβώς πάνω στα όρια των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων (περίπου 13 ν. μίλια) από τις νότιες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας, στο ύψος του Ριζακάρπασου.