Διαδηλωτές εισέβαλαν στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Γαλλία

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Γαλλία

Στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για τον φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε στη Λιόν

Γάλλοι φοιτητές που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων συμπαράστασης στον φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λιόν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική εξαθλίωση που βίωνε και τις κυβερνητικές επιλογές, εισέβαλαν το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Φρεντερίκ Βιντάλ, καταδίκασε τη βία κατά τη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων. Κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναγκάστηκε να ακυρώσει μια ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Λιλ, όταν ακτιβιστές φοιτητικών οργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα και έσκισαν αντίτυπα του νέου βιβλίου του.

Μια «πολύ μικρή» ομάδα φοιτητών «λεηλάτησε τον χώρο και έσκισε τις σελίδες του βιβλίου» πριν καν ξεκινήσει, χθες το βράδυ, η ομιλία, είπε σήμερα ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. Το πανεπιστήμιο της Λιλ επισημαίνει, σε tweet που έστειλε, ότι αποτελεί «χώρο διαλόγου» και ότι η εισβολή στην αίθουσα διαλέξεων δεν «αποτελεί για κανέναν λόγο αποδεκτή απάντηση σε μια τέτοια τραγωδία».
Το βιβλίο του Ολάντ τιτλοφορείται «Απαντώντας στη δημοκρατική κρίση» ("Repondre a la crise democratique"). «Ένα βιβλίο είναι, με κάποιο τρόπο, κάτι ιερό, ιδίως όταν μιλάει για τη δημοκρατία», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.