Σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις κατά μουσουλμάνων στην Πολωνία

Σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις κατά μουσουλμάνων στην Πολωνία

Συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία φέρονται να σχεδίαζαν να επιτεθούν με πυροβόλα και εκρηκτικά

Πολωνοί αστυνομικοί συνέλαβαν δύο πρόσωπα, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, εμπνεόμενοι από εκείνες που εξαπέλυσαν ο κατά συρροή δολοφόνος, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, στη Νορβηγία και ο υπέρμαχος της λευκής φυλής, Μπρέντον Τάραντ, στη Νέα Ζηλανδία.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μετά τις επιθέσεις εναντίον φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, που έχουν σημειωθεί πρόσφατα σε όλον τον κόσμο. Οι ακροδεξιές οργανώσεις έχουν ενισχύσει τη δύναμή τους στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση την Κυριακή στη Βαρσοβία και στην πόλη Σέτσιν στα βόρεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφαλείας, «οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα των πληροφοριών που είχε συλλέξει προηγουμένως η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (ABW) σχετικά με μια εξτρεμιστική ομάδα στόχος της οποίας είναι να εκφοβίσει τους μουσουλμάνους που ζουν στην Πολωνία». Το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής δείχνει ότι η οργάνωση είχε ως πρότυπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από εξτρεμιστές όπως ο Μπράιβικ, το 2011 στη Νορβηγία, και ο Τάραντ, φέτος στη Νέα Ζηλανδία.

Η ομάδα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και εκρητικά. Σε μια έρευνα σε ένα σπίτι στο προάστιο Βλόχι της Βαρσοβίας, οι πράκτορες της ABW βρήκαν υλικά για την κατασκευή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών, όπλα και πυρομαχικά. Ο Μπράιβικ, ένας αντιμουσουλμάνος νεοναζί, σφαγίασε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στο νησί Ουτόγια και το Όσλο. Ο Τάραντ μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook την επίθεσή του σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου σκότωσε 51 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...