Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι ψηλότεροι άνθρωποι

Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι ψηλότεροι άνθρωποι

Οι διαπιστώσεις για τις γενετικές παραλλαγές

Οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δείχνει πως οι γενετικές παραλλαγές, που συνδέονται με το ύψος, συνδέονται και με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε εκατοστό αύξησης του ύψους συνδεόταν με μια αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 3%.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ωφέλιμο να συμπεριλάβουμε το ύψος στην εκτίμηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», είπε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μάικλ Λεβίν, επίτιμο μέλος στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανια.

Ο ίδιος εξηγεί ότι, αν και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν υπέρ των εκτεταμένων διαγνωστικών εξετάσεων για κολπική μαρμαρυγή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς, οι πολύ ψηλοί ασθενείς, ίσως να ωφελούνταν από τις τακτικές εξετάσεις.

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής συμπεριλαμβανομένων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών ασθενειών, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το ύψος ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο, οι αμφιβολίες παραμένουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια συνέλεξαν δεδομένα από 700.000 άτομα για να εντοπίσουν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το ύψος. Παράλληλα εξέτασαν και τις γενετικές παραλλαγές 500.000 ατόμων που είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Διαπιστώθηκε ότι οι γενετικές παραλλαγές, που συνδέθηκαν με το ύψος, συνδέονταν επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Σκοτ Ντεμράουερ, συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε ότι τέτοιου τύπου αναλύσεις δείχνουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γενετική προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτιακοί παράγοντες για συνήθεις νόσους.