Τούρκος ΥΠΕΣ: Ο τζιχαντιστής επέλεξε να πάει στην Ελλάδα

Τούρκος ΥΠΕΣ: Ο τζιχαντιστής επέλεξε να πάει στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μην τον δεχτεί»

Αποφασισμένη να μην πάρει πίσω τον Αμερικανικό τζιχαντιστή ιορδανικής καταγωγής Muhammed Darwis B., που παραμένει για 3η ημέρα στη νεκρή ζώνη Ελλάδας – Τουρκίας, δηλώνει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει με τον συγκεκριμένο τζιχαντιστή, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα «Σοζτζού» ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τον Αμερικανό τζιχαντιστή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΣ, «το διεθνές δίκαιο παρέχει στα άτομα που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους (ΗΠΑ) το δικαίωμα να επιλέξουν μια τρίτη χώρα. Αυτός ο τρομοκράτης δήλωσε ότι θέλει να πάει ή Ολλανδία ή Ελλάδα και επέλεξε τελικά την Ελλάδα. Τον απελάσαμε. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μην τον δεχτεί και αυτό έκανε. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην το πάρουμε πίσω».

Ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, πάντως, αναφέρει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να δεχθούν οι ΗΠΑ τον Muhammed Darwis B.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ρωτήθηκε επίσης τί θα γίνει αν αυξηθεί ο αριθμός των τζιχαντιστών που δεν τους δέχονται οι χώρες τους ή οι τρίτες χώρες και υπάρξουν και άλλοι στη νεκρή ζώνη.

«Ας αυξηθούν. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τους στείλουμε πίσω», δήλωσε κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σημείωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει πάνω από δύο χιλιάδες τζιχαντιστές στις φυλακές της, οι οποίοι κατάγονται από 30 διαφορετικές χώρες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τις διεθνείς συνθήκες, προκειμένου να αποποιηθεί αυτό το βάρος η χώρα.

Την ίδια ώρα πάντως, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να πάρουν γενετικό υλικό, με εξέταση DNA, από τα ορφανά παιδιά των νεκρών τζιχαντιστών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη χώρα καταγωγής τους και στη συνέχεια να τα απελάσουν και αυτά στις χώρες των πατεράδων τους.