Eγκρίθηκε η απόφαση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των τουρκικών γεωτρήσεων

Eγκρίθηκε η απόφαση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των τουρκικών γεωτρήσεων

Υιοθετήθηκαν οι νομικές πράξεις για τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα τις νομικές πράξεις σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της τελευταίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το philenews.com, οι κυρώσεις αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, την παροχή καθοδήγησης ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά της ύδατα ή την αποκλειστική οικονομική της ζώνη ή την υφαλοκρηπίδα της.

Η σημερινή υιοθέτηση των νομοθετικών πράξεων αποτελεί την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που λήφθηκε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στις 14 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η επεξεργασία και η υιοθέτηση των νομικών πράξεων αποτελούσε, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, προϋπόθεση για να τεθούν σε ισχύ τα υπό αναφορά περιοριστικών μέτρων.

Υιοθετηθείσα απόφαση και κανονισμού θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.