Πνίγηκε στην τοξική ομίχλη το Ταζ Μαχάλ

Πνίγηκε στην τοξική ομίχλη το Ταζ Μαχάλ

Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία στο Νέο Δελχί, με μάσκες τα παιδιά

Έπειτα από δύο ημέρες που ήταν κλειστά, καθώς το Νέο Δελχί μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκάλεσε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ώθησε πολίτες και οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος να διαδηλώσουν, τα σχολεία άνοιξαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Τα παιδιά, πολλά φορώντας μάσκες, επέστρεψαν στα σχολεία του Νέου Δελχί και των γύρω προαστίων παρότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν «ανθυγιεινά» στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ινδίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ενώ χιλιάδες τουρίστες φορώντας μάσκες επισκέφθηκαν το επιβλητικό Ταζ Μαχάλ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει για σήμερα ασθενείς βροχοπτώσεις και καταιγίδες για αύριο Πέμπτη.

Οι ασθενείς βροχοπτώσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα, όμως συνήθως οι καταιγίδες μειώνουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για φέτος την Κυριακή, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Γενικά, η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί ήταν βελτιωμένη για δεύτερη συνεχή ημέρα χάρη σε πιο ισχυρούς ανέμους που παρέσυραν τα μικροσωματίδια που μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Παντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.