Στελέχη του κόμματος της Μέρκελ ζητούν διάλογο με το ακροδεξιό AfD

Στελέχη του κόμματος της Μέρκελ ζητούν διάλογο με το ακροδεξιό AfD

Στο κρατίδιο της Θουριγγίας όπου μετά τις εκλογές δεν σχηματίζεται τοπική κυβέρνηση

Διάλογο με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην Θουριγγία, ζητούν 17 τοπικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, μετά τις εκλογές στο κρατίδιο στις οποίες η ακροδεξιά αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς την συμμετοχή της.

Το έγγραφο των 17 Χριστιανοδημοκρατών φέρει τον τίτλο «Έκκληση συντηρητικών μελών του CDU στην Θουριγγία» και υποστηρίζει την πρόταση που είχε υποβάλει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU στο τοπικό Κοινοβούλιο, Μίχαελ Χάιμ, για μια πιθανή συνεργασία με την AfD. Το κείμενο που αποκάλυψε η Ostthueringer Zeitung, φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του τοπικού βουλευτή, Γεργκ Κέλνερ, ο οποίος ωστόσο, μιλώντας σήμερα στο περιοδικό Der Spiegel, διαψεύδει ότι έχει δώσει την έγκρισή του «για αυτό το χαρτί, σε αυτή τη μορφή».

Επιβεβαιώνει πάντως, ότι στους κόλπους του κόμματος υπήρξε αυτή η συζήτηση. «Πρέπει να μιλήσουμε με όλους», δηλώνει ο κ. Κέλνερ, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας, τόσο με την AfD, όσο και με την Αριστερά, η οποία κέρδισε τις εκλογές. Το επιχείρημά του είναι, ότι ο αποκλεισμός της Εναλλακτικής για την Γερμανία από κάθε συζήτηση, ευνοεί την «θυματοποίησή» της στα μάτια των πολιτών και οδηγεί τελικά σε αύξηση της δύναμής της.

Στο κείμενο δεν γίνεται ρητή αναφορά στην AfD, ωστόσο επισημαίνεται, ότι αν και δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, «θα πρέπει μεταξύ δημοκρατών να μπορούν να συζητηθούν όλα» και ότι «δεν μπορεί να αποκλείεται σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων».

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σχήμα, το οποίο να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, καθώς το CDU και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, είτε με την Αριστερά, είτε με την AfD. Με αυτό το δεδομένο, οι μόνη επιλογή είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, είτε μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...