Αλλάζει το πρόγραμμα ενεργειακών κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αλλάζει το πρόγραμμα ενεργειακών κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τι λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου

Απάντηση στα δημοσιεύματα για αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς εκ μέρους των εταιρειών ΕΝΙ και TOTAL έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σύμφωνα με το sigmalive

Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να απαντήσει αν θα γίνει γεώτρηση στο οικόπεδο 7 και σημείωσε ότι «ουδέποτε είχαν πει οι εταιρείες ότι θα κάνουν γεώτρηση πρώτα εδώ και μετά αλλού.

Ο Υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει τον αριθμό των γεωτρήσεων και αυτές θα γίνουν. Δεν έχει αλλάξει κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Σύμφωνα με ανώτατες Κυβερνητικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο οικονομικό ένθετο του sigmalive η κοινοπραξία ουδέποτε είχε επισημοποιήσει πρόθεση να ξεκινήσει τις νέες έρευνες από το τεμάχιο 7.

«Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι.

Σε καμία περίπτωση είπε, δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το τεμάχιο 7.

Δύο μήνες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων, σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών προσανατολίζεται η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που συνεχίζονται.

Το κλίμα έντασης, που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να επιδρά στους αρχικούς προγραμματισμούς του γαλλο- ιταλικού ενεργειακού κολοσσού και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεκινήσει από το συγκεκριμένο τεμάχιο, αλλά από γειτονικό οικόπεδο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Διευκρινίζεται πως η εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής, η οποία αποδίδεται σε λόγους, που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά σχετίζεται σαφώς και με τα ζητήματα ασφάλειας.