Ακάρ: Θα συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Θα το κάνουμε μέρα και νύχτα και αυτό δεν είναι απειλή» - Το «Πορθητής» επιστρέφει σε τουρκικό λιμάνι

Νέα αναφορά του τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ στην «Μπλε Πατρίδα», την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση δύο παράνομων NAVTEX δεσμεύοντας για σχεδόν όλο τον Νοέμβριο μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου, κοντά στην περιοχή που κινείται το ερευνητικό Barbaros.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε πως αυτές θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια σε «Μπλε Πατρίδα» και στους ουρανούς σύμφωνα με την οδηγίες του προέδρου Ερντογάν.

Κατόπιν ο τούρκος υπουργός από το κέντρο επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από όπου συντονίζεται η εισβολη στη Συρία και στο πλαίσιο αναφορών για την διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη με την Ρωσία για την παράδοση στους Ρώσους 18 αιχμαλώτων του καθεστώτος Άσαντ, μίλησε και για τα άλλα «μέτωπα» της Τουρκίας αναφέροντας πως οι δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές δραστηριότητές μας ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρα και νύχτα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την τάξη και τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα τα δικά μας και των αδερφών μας στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να το λέμε. Δεσμευόμαστε σε αυτό. Αυτο δεν είναι απειλή. Μέσω διαπραγματεύσεων, διαλόγου και διεθνών συμφωνιών λέμε πως είμαστε νομοταγείς αυτό δεν είναι αδυναμία. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό από τους συνομιλητές μας».

Παράλληλα ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε S-400 και Patriot, λέγοντας πως οι πρώτοι θα είναι επιχειρησιακοί την άνοιξη του 2020 ενώ συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και των Patriot. Ως προς τα F-35 ο τούρκος υπουργός επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εν λόγω πρόγραμμα και περιμένει από τους εταίρους της να πράξουν αντίστοιχα.

Την στιγμή που έλεγε αυτά ο Ακάρ έγινε γνωστό πως το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής σήκωσε άγκυρα και επιστρέφει σε λιμάνι της Τουρκίας δυτικά της Αττάλειας.

Η Τουρκία ωστόσο με δύο  παράνομες NAVTEX δέσμευσε για σχεδόν όλο τον Νοέμβριο μια μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου και δυτικά του σημείου που κινείται το ερευνητικό Barbaros για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού.

Σήμερα Αθήνα και Άγκυρα αντάλλαξαν ΝΟΤΑΜ καθώς η Τουρκία αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου για μια άσκηση που πρόκειται να γίνει μεταξύ 12 και 26 Νοεμβρίου νότια του Καστελόριζου.

Το απόγευμα της Πέμπτης η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση δύο ακόμα παράνομων NAVTEX.

Η μία στην γνωστή πλέον περιοχή νότια του Καστελορίζου για άσκηση με πυρά στις 7 Νοεμβρίου και η δεύτερη νοτιοδυτικά της Πάφου για ναυτική άσκηση στις 5 Νοεμβρίου, σε μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει και κομμάτια των οικοπέδων 1,6 και 7. Να σημειωθεί πως στα δύο τελευταία υπάρχουν συμβόλαια της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενεργειακές εταιρείες TOTAL και ENI.

Παρακαλούμε περιμένετε ...