Κοινά θαλάσσια «σύνορα» με την Λιβύη οραματίζεται τούρκος ναύαρχος

Κοινά θαλάσσια «σύνορα» με την Λιβύη οραματίζεται τούρκος ναύαρχος

Βίντεο με την άλωση της Σμύρνης ανάρτησε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο

«Η Τουρκία γείτονας της Λιβύης» τιτλοφορείται το άρθρο της Υeni Safak που αναφέρεται στο νέο βιβλίο του εν αποστρατεία Τούρκου ναυάρχου Cihat Yaycı.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ο Cihat Yaycı στο βιβλίο του που έχει τίτλο «η Λιβύη και η Τουρκία είναι γείτονες στη θάλασσα» καλεί τις δύο χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να αποτρέψουν την δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

«Η Τουρκία θα οριοθετήσει την ΑΟΖ της μεταξύ της ανατολικής τουρκικής ακτής έως τις ακτές της Λιβύης, τοποθετώντας ως ασπίδα την Τουρκία, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Με την υπογραφή μιας συμφωνίας από μέρους μας  αυτού του τύπου στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, η Ελλάδα θα παρεμποδιστεί από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αυτή της Αιγύπτου και της διοίκησης του Χαφτάρ στην Λιβύη. Επιπλέον, τα δυτικά σύνορα της Τουρκικής ΑΟΖ θα καθοριστούν με σαφήνεια στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό γενικό επιτελείο στο πλαίσιο του εορτασμου της 96ης επετείου της ίδρυσης της Τουρκίας προχώρησε στην ανάρτηση βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η κατάληψη της Σμύρνης και η ύψωση της τουρκικής σημαίας σε αυτήν.

Να θυμίσουμε πως χθες ο τουρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέα αναφορά στην «Μπλε Πατρίδα» και την Κύπρο. Στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία προχώρησε στην δέσμευση δύο περιοχών εκ των οποίων η μία συμπίπτει σε σημαντικό βαθμό με μέρος των τεμαχίων 6 και 7 στα οποία έχουν συμβόλαια η Γαλλική TOTAL και η Ιταλική ΕΝΙ.