Δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 170 άνθρωποι

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που επανήλθαν στο Ιράκ, σε συνέχεια ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου και κατά το οποίο σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι.

Οκτώ από τα θύματα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη. Τα μισά από τα θύματα είναι διαδηλωτές, που δέχθηκαν πυρά, καθώς επιτέθηκαν σε τοπικά γραφεία στο νότιο τμήμα της χώρας της σιιτικής πολιτοφυλακής Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, μίας από τις σημαντικότερες οργανώσεις της Χασντ αλ Σαμπί, ενός ισχυρού συνασπισμού παραστρατιωτικών, τόνισαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Ένας αξιωματούχος των κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένα μέλος της πολιτοφυλακής της Αχλ αλ-Χακ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στην νότια πόλη Αμάρα, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές. Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές στην Νασιρίγια εισέβαλαν στην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης και πυρπόλησαν το κτίριο.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν χιλιάδες ανθρώπους που επιχείρησαν να εισβάλουν στην Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.