Η Τουρκία καταγγέλλει την Κύπρο στον ΟΗΕ

Η Τουρκία καταγγέλλει την Κύπρο στον ΟΗΕ

Υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με μονομερείς ενέργειες παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου 2019, η Άγκυρα καταγγέλλει την Κύπρο για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Φεριντούν Σινιρλίογλου γράφει με αφορμή δήλωση του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου κατά τη γενική συζήτηση της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το Κυπριακό. Στα όσα προκλητικά σημειώνει, προβάλλεται ο ισχυρισμός, ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής» και καταγγέλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήθεν ως υπαίτια της διαίρεσης του 1963.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα». Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι, από το 1963-1974 «πραγματοποίησαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων», αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της «που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».

Πέραν από τις «ιστορικές» αναφορές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, εκφράζει τη δέσμευση της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, προχωρώντας και στα του φυσικού αερίου. «Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει.

Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους». Κάνει δε έκκληση όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, κάτι που έγινε.