Σαλβίνι: Επιχειρεί να αναγάγει σε πολιτικό ζήτημα τη δολοφονία 24χρονου που αντιστάθηκε σε ληστές

Σαλβίνι: Επιχειρεί να αναγάγει σε πολιτικό ζήτημα τη δολοφονία 24χρονου που αντιστάθηκε σε ληστές

Σε οξεία πολιτική αντιπαράθεση τείνει να μετατραπεί το επεισόδιο

Σε οξεία πολιτική αντιπαράθεση τείνει να μετατραπεί το επεισόδιο που κατέληξε στη δολοφονία ενός 24χρονου νεαρού, o oποίος αντιστάθηκε σε δύο ληστές το βράδυ της Τετάρτης στη Ρώμη, με τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να κατηγορεί την κυβέρνηση για περικοπές στην αστυνομία και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να τον στηλιτεύει για ψηφοθηρική εκμετάλλευση.

Ο 24χρονος Λούκα Σάκι έχασε τη ζωή του, προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύντροφό του από δύο αγνώστους που θέλησαν να τη ληστεύσουν, μπροστά από μπαρ στην περιοχή Κόλι Αλμπάνι της Ρώμης. Δέχθηκε ένα θανατηφόρο κτύπημα στο κεφάλι κι η αστυνομία αναζητεί τους δράστες, δύο Ιταλούς.

Ο Σαλβίνι, πρώην υπουργός Εσωτερικών στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα Λέγκας/Κινήματος 5 Αστέρων, έσπευσε να δηλώσει «τη συγκίνηση και τη θλίψη του» για τη δολοφονία του Λούκα και συνάμα να κουνήσει το δάκτυλο στην τωρινή κυβέρνηση: «Προσεύχομαι για τον Λούκα και στέκομαι πλάι στην οικογένειά του. Όμως στέκω και δύσπιστος και αγανακτισμένος διότι είναι ασύλληπτο αυτό που συνέβη. Ως πρώην υπουργός πονώ ακόμη περισσότερο αντικρίζοντας την ανασφάλεια που επικρατεί στην πρωτεύουσα, που διοικείται από δήμαρχο των 5 Αστέρων και από τις καταστροφικές περικοπές των (Ματέο) Ρέντσι, (Τζουζέπε) Κόντε και (Νικόλα) Τζινγκαρέτι».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Κόντε, ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του δολοφονημένου νεαρού, αντέτεινε στον Σαλβίνι πως «η Ρώμη παραμένει μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες, εάν κάποιος λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία» και πρόσθεσε πως «το βρίσκω αξιολύπητο να επιτρέπει κάποιος στον εαυτό του να μετατρέπει ένα τέτοιο γεγονός σε προεκλογική εκστρατεία».

«Ο Σαλβίνι έχασε το υπουργείο, όχι όμως και τη συνήθεια να εκμεταλλεύεται τον πόνο και να εκτοξεύει ψέμματα. Τώρα ξεπέρασε για άλλη μία φορά το όριο της αξιοπρέπειας. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί κανείς να εργαλειοποιήσει τον τραγικό θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου», έψεξε από την πλευρά του τον Σαλβίνι ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματέο Μάουρι, διαβεβαιώνοντας πως «όχι μόνον δεν υπήρξαν περικοπές, αλλά προσθέσαμε κι επιπλέον πολλά εκατομμύρια για να καλύψουμε τις οικονομικές δυσκολίες που βρήκαμε. Παράδειγμα: ο Σαλβίνι είχε υποσχεθεί πως θα πληρώσει τα αναδρομικά των αστυνομικών. Υπόσχεση που κατά τη συνήθειά του, ουδέποτε τήρησε».