Ακρωτηρίασαν το χέρι Ιρανού καταδικασμένου για 28 κλοπές

Ακρωτηρίασαν το χέρι Ιρανού καταδικασμένου για 28 κλοπές

Η συγκεκριμένη πράξη προβλέπεται από τον ιρανικό ποινικό κώδικα, που βασίζεται στη σαρία

Ένας Ιρανός, καταδικασμένος για πολλές κλοπές, ακρωτηριάστηκε από το ένα χέρι σε φυλακή της πόλης Σάρι, στο βόρειο Ιράν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές δικαστικές αρχές.

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε αμέσως η Διεθνής Αμνηστεία.

Ο άνδρας είχε ομολογήσει 28 κλοπές. Σύμφωνα με το τμήμα δικαιοσύνης της επαρχίας Μαζανταράν, του ακρωτηρίασαν και τα δύο χέρια την Τετάρτη. Ο «επαγγελματίας κλέφτης», όπως τον αποκαλούν οι αρχές στον ιστότοπό τους, χωρίς να ανακοινώνουν το όνομά του, διέπραξε τα αδικήματα στην πόλη Μαχμουνταμπάντ και στα περίχωρά της.

«Ο προμελετημένος ακρωτηριασμός ανθρώπων δεν συνιστά δικαιοσύνη. Είναι μια αποκρουστική καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Σαλέζ Χιγκαζί, ο αναπληρωτής διευθυντής της Αμνηστείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Οι μεταρρυθμίσεις του ιρανικού ποινικού κώδικα που θα μπορούσαν να έχουν θέσει τέλος σε αυτές τις σκανδαλώδεις πρακτικές θα έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού», πρόσθεσε.

Ο ακρωτηριασμός προβλέπεται από το ιρανικό ποινικό κώδικα, που βασίζεται στη σαρία, για αδικήματα όπως κλοπές κατά συρροή.

Φωτογραφία αρχείου