Απειλεί ξανά την Ευρώπη με τους πρόσφυγες ο Ερντογάν: Όταν έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τις πόρτες

Απειλεί ξανά την Ευρώπη με τους πρόσφυγες ο Ερντογάν: Όταν έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τις πόρτες

Προειδοποιεί ΗΠΑ και Ρωσία, ότι αν αθετήσουν τις συμφωνίες, η Τουρκία θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε

Νέες απειλές προς την Ευρώπη για το προσφυγικό εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται. Μην εξάπτεστε. Όταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε εκδήλωση για τους νεοεκλεγέντες διοικητές των επαρχιών της Τουρκίας στην Άγκυρα. Τόνισε παράλληλα, ότι «δεν έχουν αξία οι δηλώσεις από την Ευρώπη, η οποία μυρίζει υποκρισία». «Το τέλος της Ευρώπης θα έρθει από την ανειλικρίνειά της και την διπλοπροσωπία της. Δείτε το Brexit. Άντε να δούμε, φιλοξενείστε κι εσείς εκατοντάδες χιλιάδες (πρόσφυγες). Για να δούμε, πως θα τα καταφέρετε κι εσείς», είπε.

Αναφερόμενος στο Συριακό, ο Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο που ξέρει, αν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να τις φέρουν πάλι ενώπιον του. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε, ότι η Τουρκία κατάφερε και παρέλυσε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ αναφερόμενος στους Κούρδους είπε, ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τους αδελφούς μας Κούρδους στη Συρία, ούτε στην Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι με την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK».

Υποστήριξε ακόμη, ότι «η επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η τελευταία μας λύση», ενώ προειδοποίησε κάθε εμπλεκόμενο στη συμφωνία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, ότι «αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, τότε θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια μόνοι μας». «Είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε το καθεστώς Άσαντ, είτε άλλη δύναμη, αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα οποιασδήποτε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να τις φέρουν απέναντι μας, δεν θα διστάσουμε να συνεχίσουμε, τον δρόμο που εμείς χαράξαμε», είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έγιναν για τον τερματισμό της παρουσίας του PKK/YPG και των τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας. Πρόσθεσε δε, ότι τον θλίβει ένα πράγμα. Το ότι «μεγάλες χώρες τοποθετούνται υπέρ των τρομοκρατών και τους βάζουν να κάθονται στα τραπέζια τους». «Όταν εσείς καλείτε απέναντί σας τους τρομοκράτες, μπορεί να υπάρξει αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Τους επιβραβεύετε, τους κακομαθαίνετε, τους ενθαρρύνετε», δήλωσε.

Για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, πως όταν γίνει ασφαλής η ζώνη, που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, τότε θα διασφαλιστεί η επιστροφή περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων εκεί.