«Φωτιές» άναψε στην Άγκυρα η πρόσκληση Κούρδου ηγέτη στην Ουάσινγκτον

«Φωτιές» άναψε στην Άγκυρα η πρόσκληση Κούρδου ηγέτη στην Ουάσινγκτον

Σύμβουλος του Ερντογάν τον χαρακτηρίζει «τρομοκράτη» και επικρίνει τις ΗΠΑ

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι αντιμετωπίζουν τον διοικητή των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ως ένα «νόμιμο πολιτικό πρόσωπο», υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ένταση με την Ουάσινγκτον, παρότι η Άγκυρα σταμάτησε την επίθεσή της στη Συρία.

Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν το State Department, να χορηγήσει γρήγορα θεώρηση διαβατηρίου στον Κούρδο διοικητή, στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι, ώστε να μπορέσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί τον Μαζλούμ «τρομοκράτη», που έχει στενή σχέση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο κάνει επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

«Ανησυχούμε βαθύτατα με τη μεταχείριση του Μαζλούμ... Αυτό το πρόσωπο, είναι ανώτερο ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, που οι ΗΠΑ και άλλοι θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και ένας φυγόδικος», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σε βάρος του εκκρεμεί κόκκινο σήμα της Interpol. Ο Μαζλούμ καταζητείται για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν στόχο τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στρατό του ΝΑΤΟ όπως και αμάχους», είπε ο Αλτούν στο πρακτορείο Reuters.