Η Google στο στόχαστρο του Γαλλικού Τύπου

Η Google στο στόχαστρο του Γαλλικού Τύπου

Για παραβίαση των συγγενικών δικαιωμάτων για δημοσιεύματα που αναπαράγει η μηχανή αναζήτησης

Ο Γαλλικός Τύπος εξαπέλυσε αντεπίθεση στη Google, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε αγωγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του αμερικανικού κολοσσού, τον οποίο και κατηγορεί, ότι παραβιάζει τα συγγενικά δικαιώματα, τον νέο μηχανισμό που τίθεται σε ισχύ σήμερα, με στόχο την καλύτερη κατανομή των εσόδων από την ψηφιακή τεχνολογία.

Η κατάθεση της ομαδικής προσφυγής ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ζαν-Μισέλ Μπελέ, ιδιοκτήτη της La Dépêche du Midi και προέδρου της Ένωσης Τύπου Γενικής Ενημέρωσης (Alliance de la presse d’information générale), η οποία ιδρύθηκε το 2018, για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα του Τύπου απέναντι στους κολοσσούς του Διαδικτύου. Στην Ένωση συμμετέχουν 305 έντυπα εθνικής, τοπικής και εβδομαδιαίας κυκλοφορίας.

Ο Ζαν-Μισέλ Μπελέ διευκρίνισε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν προσφυγές και άλλες ενώσεις Τύπου, όπως το Συνδικάτο των Εκδοτών και η Εθνική Ομοσπονδία Ειδικών Εντύπων. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο δεν ανήκει στην Ένωση, ετοιμάζει επίσης δική του προσφυγή, ανακοίνωσε η διεύθυνση του πρακτορείου ειδήσεων.

Το συλλογικό αυτό διάβημα ανακοινώθηκε, την ώρα που η Google θέτει σε ισχύ από σήμερα νέους κανόνες στους εκδότες ημερησίου Τύπου στη Γαλλία. Τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν στην αμερικανική εταιρεία, να χρησιμοποιεί δωρεάν αποσπάσματα του περιεχομένου τους, ειδάλλως οι πληροφορίες τους θα καταστούν λιγότερο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, το οποίο θα οδηγήσει σε πτώση της διαδικτυακής τους κυκλοφορίας.

Το σύστημα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από την Google μονομερώς, παρά το γεγονός ότι σήμερα τίθενται σε ισχύ τα «συγγενικά δικαιώματα», ένας νέος μηχανισμός που αποσκοπεί να επιτρέψει μια καλύτερη κατανομή των εσόδων από την ψηφιακή τεχνολογία, προς όφελος αυτών που παράγουν ειδήσεις. Η κίνηση αυτή της Google, η οποία ανακοινώθηκε πριν από έναν μήνα, προκάλεσε την οργή του Τύπου και της Γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίες το θεωρούν απαράδεκτη προσβολή και παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα «συγγενικά δικαιώματα» εισήχθησαν με ευρωπαϊκή οδηγία, που υιοθετήθηκε στις αρχές του έτους. Αυτά θα επιτρέψουν στους εκδότες των εφημερίδων, να διαπραγματεύονται με τους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας αμοιβές, σε αντάλλαγμα για την επαναχρησιμοποίηση των περιεχομένων τους στο Διαδίκτυο. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ, που μετέφερε την οδηγία αυτή στο Γαλλικό Δίκαιο, με νόμο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο.

«Πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια από την Google», δήλωσε ο Πιερ Λουέτ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Les Echos-Le Parisien, σε συνέντευξή του στο AFP, προσάπτοντας στην μηχανή αναζήτησης, ότι επιδιώκει να παρακάμψει το νόμο. «Η εναλλακτική που μας προτείνει η Google, είναι είτε ακρωτηριασμός της κυκλοφορίας μας, καθώς θα εμποδίζονται οι αναγνώστες να μας ανακαλύπτουν ή να έχουν πρόσβαση στους ιστοτόπους μας μέσω της μηχανής της αναζήτησης, είτε ακρωτηριασμός του δικαιώματός μας», σημείωσε.