Tραμπ: Η εκεχειρία στη Συρία είναι μόνιμη, αίρονται οι κυρώσεις στην Τουρκία

Tραμπ: Η εκεχειρία στη Συρία είναι μόνιμη, αίρονται οι κυρώσεις στην Τουρκία

«Θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών σε περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο», ανακοίνωσε ο πλανητάρχης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η εκεχειρία στη βόρεια Συρία είναι πλέον μόνιμη και συνεπώς έδωσε εντολή για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία, απορρίπτοντας παράλληλα τις επικρίσεις και υπερασπίζοντας την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αμέτρητες ζωές πλέον σώθηκαν ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μας με την Τουρκία και καταλήξαμε σε μια έκβαση χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος: κανένας τραυματίας, κανείς δεν πυροβολήθηκε, κανείς δεν σκοτώθηκε», είπε ο μεγιστάνας. «Τώρα οι άνθρωποι λένε, ουάου, τι φανταστικό αποτέλεσμα!», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς αναφερόταν.

Γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν να ανακαλέσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Άγκυρα ως απάντηση στην τουρκική της στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων.

«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε από το Λευκό Οίκο, σημειώνοντας: «Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα για την πολιτική Τραμπ και το Κογκρέσο συνεχίζει να εργάζεται για ένα πακέτο κυρώσεων με σκοπό να τιμωρήσει την Τουρκία για την στρατιωτική της επίθεση.

«Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη ανακοίνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων, ο πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη διασφάλιση της "διαρκούς ήττας" του Ισλαμικού Κράτους» και να διορθώσει το μπάχαλο που δημιούργησε στη Συρία», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο Τραμπ συνέχισε την μονότονη κριτική του ενάντια στις προσπάθειες των ΗΠΑ στο παρελθόν να διατηρούν αμερικανικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ θα «αφήσουν κάποιον άλλο να πολεμήσει για αυτά τα εκτενή, αιματοβαμμένα αμμώδη εδάφη», είπε, προσθέτοντας πως «είμαι δεσμευμένος να επιδιώξω μια διαφορετική πορεία, εκείνη που οδηγεί στην νίκη για την Αμερική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης υπαινίχθηκε ότι η συνάντησή του, που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί. «Μπορεί να συναντηθούμε πολύ σύντομα», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, ο οποίος τον ευχαρίστησε. «Μίλησα με τον στρατηγό Μαζλούμ, έναν σπουδαίο άνδρα (...) Ήταν εξαιρετικά ευγνώμων»είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι ένας «μικρός αριθμός Αμερικανών» στρατιωτών θα μείνει στη Συρία, «σε περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο».

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν την Τουρκία και τη Συρία να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους».