Νέες απειλές Ερντογάν για τη Συρία

Νέες απειλές Ερντογάν για τη Συρία

«Αν οι Κούρδοι  δεν υποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας θα συνεχίσουμε την επιχείρηση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) --την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», αν και είχε βοηθήσει τους Δυτικούς να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος-- και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22:00 σήμερα.

Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ-- στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Διότι οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.