Γιούνκερ: Το Brexit ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειας

Γιούνκερ: Το Brexit ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειας

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ

«Πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε με τον τρόπο αυτόν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων χθες το βράδυ, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

«Χάσιμο χρόνου και ενέργειας» χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ενωση για τους πολίτες της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.