«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας»

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας»

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποιεί την Άγκυρα λίγες ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας

«Προτιμάμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο συμπληρώνοντας όμως ότι «σε περίπτωση όμως που απαιτείται κινητική ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να προχωρήσει σε αυτήν».

Ο Μάικ Πομπέο μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν τη λήξη της κατάπαυσης πυρός των 120 ωρών στη βορειοανατολική Συρία και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση, «φόσον προκύψει ανάγκη».

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η κόκκινη γραμμή που αν παραβιαστεί, θα μπορούσε να καταλήξει σε στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας, εφόσον προηγουμένως εξαντληθεί η διπλωματική οδός.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα την Δευτέρα, ο Αμερικάνός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, είχε αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή για να τους προστατεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.