Ερντογάν: Θα τσακίσουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποχωρήσουν

Ερντογάν: Θα τσακίσουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποχωρήσουν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει ότι η χώρα του θα εφαρμόσει τα δικά της σχέδια, αν δεν εφαρμοστούν οι συμφωνίες

Άτεγκτος έναντι των Κούρδων της Συρίας εμφανίσθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε μια τελετή στην πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, είπε ότι η Τουρκία θα «τσακίσει τα κεφάλια» τους, αν δεν αποσυρθούν από την περιοχή κατά μήκος των συριακών συνόρων στη διάρκεια των 120 ωρών που διαρκεί η εκεχειρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη, ότι θα συζητήσει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε, ότι η Άγκυρα θα «εφαρμόσει τα δικά της σχέδια» αν δεν επιτευχθεί λύση.

Η Τουρκία συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία για 120 ώρες (πέντε ημέρες) ενόσω οι Κούρδοι μαχητές θα αποσύρονται από μια «ζώνη ασφαλείας». Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι για έκτακτες συνομιλίες με τον Πούτιν όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους, αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως. «Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.