Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία

Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία

Το ανακοίνωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

Κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία συμφωνήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, όπως δήλωσε ο τελευταίος σε συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, συμφωνήθηκε να παύσει η Τουρκία για 5 μέρες όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτρέψει την αποχώρηση των δυνάμεων των Κούρδων του YPG από την περιοχή. «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται», τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί, όταν η απόσυρση των Κούρδων ολοκληρωθεί.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία", δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους μετά από περισσότερες από 4 ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως, όταν λήξει αυτή η αποχώρηση (σ.σ. των κούρδων)» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα, μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας", τόνισε ο Πενς. «Ο Πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις" μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας, πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία, η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία είπε και πρόσθεσε πως «Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, «η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG, για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ. στη συριακή επικράτεια.

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία», έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση», που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Αμερικανοί γερουσιαστές προωθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Νωρίτερα πάντως, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεσή της στη Συρία. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη από τα δύο κόμματα.

1
σχόλιο
  1. avatar Γιάννης Σαράφης

    Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...