Στην αντεπίθεση η Ρωσία για τους αμερικανούς διπλωμάτες

Στην αντεπίθεση η Ρωσία για τους αμερικανούς διπλωμάτες

Προσπάθησαν να εισέλθουν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας, καταγγέλλει η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει διακοίνωση διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με το συμβάν που συνδέεται με την αποβίβαση στην πόλη Σεβεροντβίνσκ τριών Αμερικανών διπλωματών, από τρένο στο οποίο επέβαιναν.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Ιβανόφ, ενώ η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διπλωμάτες αγνόησαν τις προϋποθέσεις, που επιβάλλει η ρωσική νομοθεσία και προσπάθησαν να εισέλθουν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ο Ρώσος αξιωματούχος παραδέχθηκε, ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πάρει τη σχετική άδεια, η οποία προέβλεπε όμως, ότι το σημείο προορισμού τους είναι η πόλη Αρχάγγελσκ και όχι το Σεβεροντβίνσκ. «Είναι συνεργάτες της πρεσβείας και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ως συνεργάτες του στρατιωτικού ακολούθου, έχουν διπλωματική ασυλία. Το ταξίδι τους είχε πράγματι εγκριθεί, αλλά με σημείο προορισμού το Αρχάγγελσκ. Κατά κάποιο τρόπο βρέθηκαν κοντά στο Σεβεροντβίνσκ» δήλωσε ο Ιβανόφ.

Τους τρεις Αμερικανούς διπλωμάτες σταμάτησε η αστυνομία, μόλις έφθασαν με τρένο την Δευτέρα στο Σεβεροντβίνσκ και εστάλησαν πίσω στη Μόσχα, αναφέρει το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Παρότι έχουν διπλωματική ασυλία, κατηγορούνται ότι παραβίασαν τη νομοθεσία, που προβλέπει, ότι οι ξένοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια, για να επισκεφθούν την περιοχή.

Η περιοχή στην οποία επενέβη η αστυνομία, είναι μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, έπειτα από ένα μυστηριώδες δυστύχημα που σημειώθηκε τον Αύγουστο, κατά την διάρκεια εκτόξευσης στρατιωτικού πυραύλου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε συνεργάτες της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom και να αυξηθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αξιωματούχος του State Department, Τόμας Ντινάνο, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η Ουάσιγκτον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η έκρηξη που σημειώθηκε, ήταν αποτέλεσμα πυρηνικής αντίδρασης, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αποτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης πυρηνοκίνητου πυραύλου Κρουζ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα και το State Department, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίσθηκαν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ενημερώσει «αρμοδίως τις ρωσικές αρχές και ιδιαίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την υπηρεσιακού χαρακτήρα επίσκεψη τους».