UEFA: Παίρνει δυναμικά μέτρα για τον ρατσισμό

UEFA: Παίρνει δυναμικά μέτρα για τον ρατσισμό

Τον δια βίου αποκλεισμό από τα γήπεδα «βλέπει» ο Ινφαντίνο μετά τα γεγονότα στο παιχνίδι Βουλγαρία – Αγγλία

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στα γήπεδα είναι δυστυχώς πλέον συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη και οι φορείς πρέπει άμεσα να πάρουν δυναμικά μέτρα για να ξεριζώσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν αυτό που έλαβε χώρα στο Βουλγαρία - Αγγλία, όπου ακροδεξιοί Βούλγαροι οπαδοί χαιρετούσαν ναζιστικά και επιτέθηκαν ρατσιστικά στους μαύρους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας.

Πλέον η FIFA, βλέποντας τέτοια φαινόμενα, ενεργοποιείται με τον πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο να προτείνει το μέτρο του δια βίου αποκλεισμού από τα γήπεδα.

«Τόσες φορές λέμε ότι δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και να καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο άθλημα μας, όπως κάνουμε και στην κοινωνία.

Θα χρειαστούμε την υποστήριξη των δημοσίων Αρχών για να μας βοηθήσουν στο να εντοπίσουμε και να τιμωρήσουμε τους ενόχους, αλλά ίσως χρειαστεί επίσης να σκεφτούμε παραπάνω για το τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα.

Όταν προωθήσαμε τη διαδικασία τριών βημάτων το 2009 όταν βρισκόμουν στην UEFA και έκανα τους κανονισμούς ακόμα πιο δύσκολους λίγα χρόνια αργότερα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τόσο σύντομα θα έπρεπε πάλι να σκεφτούμε πώς να καταπολεμήσουμε αυτήν την... ασθένεια που φαίνεται να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου», σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής:

«Καλώ όλα τα όργανα διοίκησης του ποδοσφαίρου να συμμετάσχουν μαζί μας και να σκεφτούμε μαζί νέους, ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο.

Για αρχή, προτείνω όλοι οι διοργανωτές των θεσμών να θεσπίσουν κανονισμούς που προβλέπουν απαγόρευση ζωής από τα γήπεδα για εκείνους που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ποδοσφαιρικό αγώνα και στη συνέχεια, η FIFA μπορεί να επιβάλει τέτοιες απαγορεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πηγή: gazzetta.gr