H συμφωνία Κούρδων- Άσαντ ανατρέπει τα δεδομένα στο εμπόλεμο σκηνικό της Συρίας

H συμφωνία Κούρδων- Άσαντ ανατρέπει τα δεδομένα στο εμπόλεμο σκηνικό της Συρίας

«Πρόκειται για μια απόφαση μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας» αναφέρει ο στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί

Η πραγματοποίηση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των Κούρδων και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό στη Συρία και να ανατρέψει -πιθανώς- τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το sigmalive.com, η «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος των συνόρων, ενώ οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για πολιτικά ζητήματα αργότερα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέλθουν σε παραμεθόριες περιοχές, από την πόλη Μανμπίτζ μέχρι το Ντερίκ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας, όμως, καταδεικνύει ότι αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε εύκολα, αφού για να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, χρειάζονται τη βοήθεια του συριακού στρατού. Εντούτοις, πρόκειται για έναν «οδυνηρό» συμβιβασμό, μια απόφαση μεταξύ «συμβιβασμών και γενοκτονίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί σε άρθρο του Foreign Policy.

Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μία σειρά από λόγους. Η στροφή των Κούρδων προς το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από Ιράν και Ρωσία, υποβαθμίζει περαιτέρω την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία. Ουσιαστικά η συμφωνία θα φέρει τις δυνάμεις του Άσαντ πίσω στις πόλεις και τα χωριά, τα οποία για πάνω από επτά χρόνια βρίσκονταν υπό των έλεγχο των Κούρδων. Με τις δυνάμεις των ΗΠΑ μακριά από τη γραμμή πυρός και την επιστροφών του στρατού του Άσαντ σε αυτές τις περιοχές, διανοίγεται ο δρόμος για μια γενικευμένη σύρραξη με τις δυνάμεις της Τουρκίας.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα οι λεπτομέρειες της άφιξης των συριακών δυνάμεων στις περιοχές που πριν έλεγχαν οι Αμερικανοί, αλλά φαίνεται ότι οι τελευταίες έχουν αποχωρήσει από τις πόλεις . Οι τοπικές αρχές των περιοχών Manbij και Kobane, επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν στην ανάπτυξη των συριακών δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με το AP οι συριακές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Tal Tamr, 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν, πάντως, την ικανότητα των κουρδικών δυνάμεων να δρουν αναπάντεχα γρήγορα σε μια προσπάθεια τους να απωθήσουν την τουρκική εισβολή.

Tο απόγευμα έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, πως ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος. Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση. «Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ' οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και τη συριακή κυβέρνηση. «Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.