Τραμπ: Πιστεύουν πραγματικά ότι θα εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία;

Τραμπ: Πιστεύουν πραγματικά ότι θα εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία;

Κατηγορεί τους Κούρδους ότι αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους τζιχαντιστές και πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρώπη

Τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία κατά των Κούρδων αποκάλυψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Πιστεύουν πραγματικά, ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ;».

Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε υπονοούμενα, ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί. «Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους (σ.σ. τζιχαντιστές), για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος.

Πέταξε δε το «μπαλάκι» στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται» και συμπλήρωσε: «Όμως πρέπει να ενεργήσουν σύντομα». «Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά, ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή, ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. "Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν", έλεγαν».

«Έρχονται σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας!»

Στο ίδιο tweet ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. «Έρχονται σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας!» αναφέρει χαρακτηριστικά, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα, για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...