Τουρκική εισβολή στη Συρία: Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι παρά τις αντιδράσεις

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι παρά τις αντιδράσεις

Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος που επέκρινε την τουρκική επιχείρηση - Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο

Οι τουρκικές δυνάμεις που μετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία πέτυχαν τους προκαθορισμένους στόχους τους και η επιχείρησή τους συνεχίζεται με επιτυχία όπως έχει προγραμματιστεί, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως προσθέτει στο Twitter, η επιχείρηση αυτή, η οποία έχει στόχο κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, συνέχισε κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας από αέρος και εδάφους.

Η επίθεση άρχισε χθες μετά την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ ορισμένων εκ των στρατιωτών τους στην περιοχή.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε και πάλι σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη σήμερα δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεών τους στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι ηρωικοί κομάντος μας που μετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη», αναφέρει στο μήνυμά του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανήρτησε επίσης βίντεο που δείχνει στρατιώτες να ρίχνουν ριπές μέσα στο σκοτάδι την ώρα που προχωρούν.

Αυτόπτης μάρτυρας στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε δήλωσε ότι ρουκέτες εξαπολύονταν από εκεί πέραν των συνόρων με στόχο την Τελ Αμπιάντ στη Συρία και καπνός υψωνόταν στον αέρα από δύο στόχους που επλήγησαν στην συριακή πλευρά των συνόρων.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδιζαν στόχους κοντά στο Ραλ Αλ Αΐν σήμερα το πρωί και ότι μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων απαντούσαν στα πυρά.

Ο κουρδικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής με τις αεροπορικές του δυνάμεις και το πυροβολικό του από την έναρξη της επιχείρησης αυτής στη βορειοανατολική Συρία, σημείωσε παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί για το Σάββατο έκτακτη σύνοδο του οργανισμού για την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», σημείωσε ο Χόσαμ Ζάκι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Η τουρκική επίθεση «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά απαράδεκτη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους», σημείωσε ο Ζάκι.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο είχε ανασταλεί το 2011 μερικούς μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη χώρα και το θέμα της εκ νέου συμμετοχής της διχάζει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα κράτη μέλη του οργανισμού.

Χθες το βράδυ η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Άγκυρα πολεμά τους Κούρδους και με ιταλικά όπλα, καταγγέλλουν οργανώσεις υπέρ του αφοπλισμού

Πλήθος είναι από χθες οι φωνές διαμαρτυρίας στην Ιταλία, που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία με στόχο τους Κούρδους κατοίκους και μαχητές. Πολλά από τα βέλη αυτά στόχευαν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις μονάδες του από την περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο στις δυνάμεις της Άγκυρας. Καμία όμως δεν στρέφεται και εναντίον της κυβέρνησης της Ρώμης.

Και τούτο γιατί μόνο μέσα στο 2018, το ιταλικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πώληση οπλικού υλικού στην Τουρκία ύψους 360 εκατ. ευρώ. Συνολικά χορηγήθηκαν 70 άδειες για την εξαγωγή όπλων, ή οπλικών συστημάτων διαμετρήματος άνω των 19,7 χιλιοστών, πυρομαχικών, πυραύλων, αντιαρματικών, μηχανημάτων για την κατεύθυνση της βολής, ελικόπτερα και στρατιωτικά πληροφοριακά συστήματα.

Και τα στοιχεία για το 2018 δεν είναι τα μόνα. Όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Ιταλικό Δίκτυο για τον Αφοπλισμό (RID), το ύψος των συμβολαίων για την εξαγωγή ιταλικών όπλων στην Τουρκία φθάνει τα 900 εκατ. ευρώ. «Την τελευταία 4ετία η Ιταλία ενέκρινε τροφοδοσίες ύψους 890 εκατ. ευρώ και έχει παραδώσει εξοπλισμό ύψους 436 εκατ. ευρώ», τονίζει ο συντονιστής του Δικτύου Φραντσέσκο Βινιάρκα.

Κατά τον ίδιον, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν διάφορα ελικόπτερα τύπου Τ129, που στην ουσία είναι εγκεκριμένες συμπαραγωγές των ιταλικών ελικοπτέρων AW129 Mangusta και Augusta Westland».

Η έκκληση των αντιπολεμικών οργανώσεων είναι σαφής: ζητούν από τον ΥΠΕΞ Λουΐτζι Ντι Μάγιο να αναστείλει άμεσα την παράδοση οπλισμού και οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, όπως προβλέπει ο νόμος 185 του 1990, που απαγορεύει των παράδοση όπλων σε κράτη που εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις. «Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει την κλιμάκωση της απαράδεκτης αυτής σύρραξης» τονίζει ο Βινιάρκα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την είδηση σχετικά με θύματα μεταξύ του άμαχου κουρδικού πληθυσμού.

Επιπλέον ηχεί ως παράδοξο, το γεγονός ότι προσφέρεται οπλισμός στην Τουρκία από την Ιταλία, η οποία τόσο ενεργά κι έμπρακτα στήριξε τη μάχη των Κούρδων ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι οργανώσεις υπέρ του αφοπλισμού καλούν το ιταλικό Κοινοβούλιο «να κάνει τη φωνή του να ακουσθεί και να διατάξει να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία έως ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση. Το ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταθεί ως άλλοθι για να μην αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό και να λάβει η Ιταλία τις προσήκουσες αποφάσεις», τονίζουν οι αντιπολεμικές οργανώσεις.

Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος που επέκρινε την τουρκική επιχείρηση

Ο υπεύθυνος του ιστότοπου μιας αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας συνελήφθη σήμερα από την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό την ώρα που οι αρχές της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον όσων εκφράζονται στο Διαδίκτυο εναντίον της επιχείρησης του στρατού της χώρας στη Συρία.

«Ο υπεύθυνος του ιστότοπού μας Χακάν Ντεμίρ τέθηκε υπό κράτηση αφού συνελήφθη στο σπίτι του νωρίτερα σήμερα», ανέφερε η εφημερίδα Birgun σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πιστεύουμε πως η σύλληψή του συνδέεται με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπό μας».

Η Birgun δεν διευκρίνισε ποια άρθρα της ενδέχεται να προκάλεσαν την αντίδραση των τουρκικών αρχών, όμως η εφημερίδα δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις χθες Τετάρτη αφού δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία, κάτι που διαψεύδει η Άγκυρα.

Η Birgun είναι μία μικρή, αριστερή εφημερίδα της αντιπολίτευσης η οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των αρχών της Τουρκίας.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου αυτού πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον 78 χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι φέρονται να διέσπειραν «προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

«Έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον 78 ατόμων που διέσπειραν τρομοκρατική προπαγάνδα», επεσήμανε η τουρκική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια της προηγούμενης επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία οι αρχές είχαν συλλάβει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορούσαν ότι διέσπειραν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.