Ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στη Συρία

Ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στη Συρία

Το ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση 'Πηγή Ειρήνης' στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.

Μάλιστα δημοσιεύθηκε και βίντεο από την έναρξη της επιχείρησης:

Σύμφωνα δε με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Άμυνας: «Η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 16.00 έγινε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας, να εμποδίσουμε την εγκαθίδρυση τρομοκρατικού θήλακα στα νότια των συνόρων μας, να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους τρομοκράτες που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και ειδικά την DAESH και τα PKK / KCK / PYD-YPG, και για να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των Σύρων στη γη και στα σπίτια τους».

Στο μεταξύ, ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, που δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, την ώρα που Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο έδαφος της Συρίας, συμμάχου του Ιράν.

Ένας βοηθός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα προωθηθούν «σύντομα» στο εσωτερικό της Συρίας, σε μια κίνηση για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση στον πόλεμο της Συρίας και να βαθύνει την αναταραχή στην περιοχή.

Οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τη Μόσχα να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ οι δυνάμεις της μειονότητας αυτής απειλούνται από μια επίθεση της γειτονικής Τουρκίας.

Κάνοντας λόγο για έναν «διάλογο» με «τη συριακή κυβέρνηση», η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο υποστηρικτή και εγγυητή».

Η διοίκηση των Κούρδων της Συρίας προσθέτει πως η θέση της εδώ και καιρό είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί η συριακή σύγκρουση είναι μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου.

Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για την τουρκική επιχείρηση

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, λίγο πριν η Άγκυρα εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν, ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.