Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ είναι «καλός» με την Τουρκία

Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ είναι «καλός» με την Τουρκία

Δημοσίευμα της washingtonpost παραθέτει το χρονικό της μέχρι τώρα σχέσης του αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν

Ο πρώτος άνθρωπος που θα έλεγε πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει σύγκρουση συμφερόντων όταν ασχολείται με την Τουρκία και τον πρόεδρό της είναι o ίδιος ο Τραμπ σύμφωνα με δημοσίευμα της washingtonpost.

«Έχω μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί έχω ένα σημαντικό, σημαντικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση» είχε δηλώσει ο ίδιος ο Τραμπ στον Στίβεν Μπάνον τον Δεκέμβριο του 2015.

«Λέγονται πύργοι Τραμπ - δύο πύργοι αντί για έναν, όχι τον συνηθισμένο ένα αλλά δύο» συμπλήρωσε

«Γνώρισα την Τουρκία πολύ καλά και είναι υπέροχοι άνθρωποι, είναι καταπληκτικοί άνθρωποι» συνέχισε ο Τραμπ. «Έχουν έναν ισχυρό ηγέτη και τώρα ο ισχυρός ηγέτης πολεμά λίγο πολύ με τον Πούτιν, αν κοιτάξεις τι γίνεται, γίνονται πολλά και υπάρχει πολύ άγχος και πολλή αγωνία εκεί» κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αργότερα ο Μπάνον τον ρώτησε ευθέως για το πως θα καθησυχάσει τις ανησυχίες για την σύγκρουση συμφερόντων

«Ε, βλέπεις, αυτός ο τύπος έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο», ρώτησε ο Μπάνον με τη φωνή ενός ψηφοφόρου. «Πώς μπορώ να ξέρω ότι πρόκειται να αντισταθεί στην Τουρκία;» συμπλήρωσε

Η εύκολη απάντηση, η απάντηση που μπορεί να είχε δώσει οποιοσδήποτε προηγούμενος πρόεδρος, ήταν ότι το Trump θα παραιτηθεί από τις επενδύσεις του στην Τουρκία πριν αναλάβει το αξίωμα. Αντ 'αυτού, το Trump πρόσφερε μια άλλη αόριστη απάντηση, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι «θα έπρεπε να μπορούσαμε να κερδίσουμε εύκολα αλλά δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τη σωστή στρατιωτική διαδικασία σκέψης».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε πίσω φυσικά. Οι πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη είναι ακόμα μέρος του Οργανισμού Τραμπ που του αποφέρουν κέρδος.

Όταν το 2012 ο οργανισμός Τραμπ ξεκίνησε τους πύργους τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του Ιβάνκα ταξίδεψαν στην Τουρκία. Η Ιβάνκα εκθείασε ευθέως τον Ερντογάν.

Ο Μάικλ Φλιν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ εργαζόταν το 2016 για την τουρκική κυβέρνηση και η συμβολή του υπήρξε μεγάλη ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος που έγινε στην Τουρκία για την μετατροπή του συστήματός της σε προεδρικό. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε ίσες αποστάσεις ο Τραμπ έστειλε στον Ερντογάν τα συγχαρητήριά του.

Αυτή η φιλία αναφέρει η washingtonpost είχε την κορυφαία στιγμή της όταν ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Το δημοσίευμα καταλήγει θέτοντας ερώτημα ως προς το κατά πόσο ο Τραμπ μπορεί να διαχωρίσει την προεδρική του ιδιότητα με εκείνη του επιχειρηματία που κάνει δουλειές στην Τουρκία, όταν καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με αυτήν...