Η δήλωση της ΕΕ για το Χονγκ Κονγκ και η «περιφρόνηση» του Πεκίνου

Η δήλωση της ΕΕ για το Χονγκ Κονγκ και η «περιφρόνηση» του Πεκίνου

Απάντηση της Κίνας στη δήλωση των Βρυξελλών για την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι κατήγγειλε μια ευρωπαϊκή δήλωση για τις βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη», σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε ιδιαίτερα οξύ τόνο και στην οποία υπογραμμίζει την «περιφρόνηση» του Πεκίνου για την ευρωπαϊκή «υποκρισία».

«Εκφράζουμε τη ζωηρή δυσαρέσκειά μας και τη βαθιά περιφρόνησή μας μπροστά στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης» που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία εκφράζεται ανησυχία για «την κλιμάκωση της βίας» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ απευθύνεται έκκληση για διάλογο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αρχές. Όταν είχε ερωτηθεί την Πέμπτη για την αντίδρασή του, αφού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε παραπέμψει σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή καλούσε τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απαντήσουν με τρόπο αναλογικό στις διαμαρτυρίες και να επικεντρώσουν σ' έναν πολιτικό διάλογο για να εκτονωθούν οι εντάσεις. Γάλλοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα πριν από την τετραήμερη επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στη χώρα αυτή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η σπάνια δήλωση από την πρεσβεία επεδίωξε να υπογραμμίσει τις προσπάθειες των αρχών να επιλύσουν την κρίση και περιέγραψε τις διαδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κεντρικής κυβέρνησης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υμνήσει δημόσια τις καταχρήσεις των ταραχοποιών και έχει χλευάσει τα μέτρα αυτοάμυνας που λαμβάνει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να υπερασπιστεί τη ζωή των αστυνομικών εναντίον αυτών που τους επιτίθενται», ανέφερε η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, η Γαλλία θα έπρεπε να επιδείξει αλληλεγγύη, δεδομένου ότι η αστυνομική δύναμή της έχει κι αυτή πείρα από βίαιες διαμαρτυρίες και δέχεται διαρκώς επικρίσεις και ύβρεις από «κακόβουλους ακραίους» στον κόσμο. «Σ' αυτές τις συνθήκες, δείξαμε κατανόηση στη Γαλλία. Θα θέλαμε απ' αυτή να δείξει σήμερα το ίδιο πνεύμα απέναντί μας», προσθέτει η κινεζική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...