Διαμαρτυρία ακροδεξιών για την εκταφή της σορού του Φράνκο

Διαμαρτυρία ακροδεξιών για την εκταφή της σορού του Φράνκο

Η ισπανική Ακροδεξιά προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις

Η ισπανική Ακροδεξιά προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της επικείμενης εκταφής της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων και για αρχή οργανώνει διαδήλωση έξω από την έδρα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στις 10 Οκτωβρίου.

Τη διαδήλωση κάλεσε η συμμαχία ακροδεξιών οργανώσεων ADÑ, η οποία είχε κατέλθει και στις τελευταίες ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας 11.798 ψήφους. Σε ανακοινωθέν της συμμαχίας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επέτρεπε την εκταφή της μούμιας του Φράνκο, εκφράζεται η αποστροφή της συμμαχίας για την «ποταπή, τιποτένια, δειλή, παράνομη κι άδικη» πράξη της «βεβήλωσης της σορού του στρατηγού Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων».

Οι ακροδεξιές οργανώσεις ήδη έχουν κάνει γνωστή σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση την πρόθεσή τους να διοργανώσουν τη διαδήλωση έξω από την έδρα του PSOE, απειλώντας να τις επαναλάβουν και άλλες φορές στο ίδιο σημείο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα ειδοποιούν πως εάν το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει η εκταφή να γίνει νωρίτερα (πιθανολογείται τα ξημερώματα της επόμενης Δευτέρας 7 Οκτωβρίου), τότε η διαδήλωση έξω από την οδό Φεράθ θα μεταφερθεί επίσης κατεπειγόντως πριν την υλοποίηση της εκταφής, στις 4 Οκτωβρίου.

Εξόν από τους ακροδεξιούς και οι, δεδηλωμένα φιλο-χιτλερικοί της «Εθνικής Συμμαχίας», ανακοίνωσαν πως εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την εκταφή για τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, τότε στην Κοιλάδα θα σχηματισθεί «μία αλυσίδα από Ισπανούς (sic) γύρω από τον ναό προκειμένου να εμποδίσουν τη βεβήλωση» της σαρκοφάγου του δικτάτορα.

Από την πλευρά του το Εθνικό Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο απλώς προσανατολίζεται σε μία θρησκευτικού τύπου διαμαρτυρία. Ο πρόεδρός του, απόμαχος στρατηγός Χουάν Τσιτσάρο Ορτέγα ανακοίνωσε πως το Ίδρυμα θα συμμετάσχει αύριο Σάββατο σε λειτουργία, στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) στην Κοιλάδα των Πεσόντων, για μία προσευχή για την ψυχή του δικτάτορα «και για την ψυχή όλων των πεσόντων υπέρ της Ισπανίας, σε όποιο στρατόπεδο κι εάν ανήκουν».