Συνωστισμός και στριμωξίδι…. στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Συνωστισμός και στριμωξίδι…. στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εννέα αστροναύτες από τέσσερις διαστημικές υπηρεσίες

Κάπως στενάχωρα είναι αυτές τις μέρες τα πράγματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου στριμώχνονται εννέα αστροναύτες -αντί τρεις έως έξι που είναι συνήθως- από τέσσερις διαφορετικές διαστημικές υπηρεσίες (NASA, ESA, Roscomos, Εμιράτα).

Το πλήρωμα έγινε εννεαμελές από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν το ρωσικό «Σογιούζ» μετέφερε άλλους τρεις αστροναύτες στον ISS. Ευτυχώς την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου τρεις από τους εννέα θα γυρίσουν στη Γη και ο σταθμός θα γίνει πιο ευρύχωρος.

Πάντως στο παρελθόν η κατάσταση είχε υπάρξει ακόμη πιο ασφυκτική, με αποκορύφωμα το 2009, όταν 13 άνθρωποι είχαν στριμωχτεί στον ISS. Την προηγούμενη φορά που είχαν συνυπάρξει ξανά εννέα αστροναύτες, ήταν το 2015.

Ο αστροναύτης που έχει αυτή τη στιγμή στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ο Χαζάα Αλί Αλμανσουρί, ο πρώτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος κάνει ένα σύντομο οκταήμερο πέρασμα από τον ISS (ήλθε στις 25/9 και φεύγει στις 3/10).

Διοικητής του ISS είναι σήμερα ο Ρώσος Αλεξέι Οβτσίνιν, ο οποίος θα παραδώσει τη διοίκηση στις 2 Οκτωβρίου στον Λούκα Παρμιτάνο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Θα είναι ο τρίτος Ευρωπαίος και ο πρώτος Ιταλός που θα διοικήσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ