Εξοπλισμοί έναντι της διπλωματίας

Εξοπλισμοί έναντι της διπλωματίας

«Όπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος»

Δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλέγουν Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία στη «μάχη» που δίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το philenews.com. Η μεν Τουρκία θέλει να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η δε Κυπριακή Δημοκρατία, αδυνατώντας να ανταγωνιστεί στους εξοπλισμούς την Τουρκία, ρίχνει το βάρος της στον τομέα της διπλωματίας ενισχύοντας το αραβικό-μουσουλμανικό μπλοκ συνεργασιών που έχει αναπτύξει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει απειλητικά μηνύματα προς όλους όσους έχουν σύνορα με την Τουρκία. Ιδιαίτερα δε απευθύνεται προς την Κύπρο για τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας, αλλά και προς την Ελλάδα και ενδεχομένως και προς την Αίγυπτο.

Την Κυριακή έδωσε συνέχεια στην εμπρηστική ρητορική με αφορμή την παράδοση της κορβέτας «Κιναλιαντά» στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Διαμηνύοντας πως «ο γίγαντας ξύπνησε» και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να φτιάξει και δικό της μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελετή παράδοσης της κορβέτας –το καμάρι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας– στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Τουρκίας στη θάλασσα, τόνισε ότι πλησιάζει η ώρα και για το τουρκικό μαχητικό, αφού η άρνηση των Αμερικανών να τους παραδώσουν τα F-35 έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Τουρκίας.

«Όπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Όταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ερντογάν ανέτρεξε στο παρελθόν και αναφέρθηκε στη ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε μία μεγάλη νίκη κατά των εχθρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατέδειξε την ισχύ του πολεμικού ναυτικού σε όλον τον κόσμο.

«Μας κάνει υπερήφανους ο στόλος, η πειθαρχία και οι ικανότητες του πολεμικού μας ναυτικού. Αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο και στη Μεσόγειο είναι σημάδια ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί σε κάθε επίπεδο, όπως στη θάλασσα», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κορβέτα «Κιναλιαντά» θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Atmaca (γεράκι) και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το 2023 η χώρα να είναι πλήρως ανεξάρτητη στον αμυντικό τομέα. «Η Τουρκία σήμερα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη «Γαλάζια Πατρίδα» και πώς το πλοίο αυτό μαζί με το ισχυρό πολεμικό ναυτικό συμβάλλουν στην αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Η κορβέτα «Κιναλιαντά» έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα έχουν σχεδιαστεί από Τούρκους μηχανικούς. Και οι τέσσερις κορβέτες που έχει κατασκευάσει η Τουρκία φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα των τεσσάρων νησιών στα Πριγκηπόννησα.

Κινήσεις εδώ και 40 χρόνια

Η επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία έχει προχωρήσει πάρα πολύ προκειμένου να καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε οπλικά συστήματα και να μην βρίσκεται υπό την ομηρία των συμμάχων της.

Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 1974 με αφορμή το εμπάργκο που επέβαλαν οι Αμερικανοί συνεπεία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Το εμπάργκο συνέβαλε στο να αλλάξει τακτική η Τουρκία, η οποία μέχρι τότε ήταν πλήρως εξαρτημένη στις αμερικανικές προμήθειες όπλων. Οι ΗΠΑ προμήθευαν πέραν του 90% του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας. Έτσι το 1977 η ASELSAN αρχίζει να παράγει τα πρώτα στρατιωτικά κομμάτια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τη δεκαετία του ’90 λόγω περιορισμών στην πώληση όπλων που επέβαλαν Γερμανία και ΗΠΑ. Η Άγκυρα κρίνει ότι θα πρέπει από μόνη της να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των οπλικών της συστημάτων.

Την περίοδο αυτή αρχίζει μια στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ. Αρχικά η Τουρκία προχώρησε στην αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Οι συνεχείς αλλαγές στην τουρκική βιομηχανία είχαν αποτέλεσμα τη δεκαετία του 2010. Την περίοδο αυτή η Τουρκία κατέστη λιγότερο εξαρτώμενη στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Μετά το 2008 σημειώνεται παράλληλα μια ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στρατιωτικών όπλων από τουρκικές εταιρείες. Εκτός από την ASELSAN, εταιρείες όπως η ΤΑΙ και η Roketsan και η ιδιωτική Baytraktar καταγράφουν μια ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις όπλων διεθνώς. Συνεπεία αυτών των αλλαγών, η Τουρκία κατάφερε να επιζητά όλο και περισσότερη αυτονομία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Φτιάχνει ένα αντιτουρκικό μπλοκ

Εκ των πραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δίνεται να ακολουθήσει την Τουρκία σ’ ένα ράλι εξοπλισμών και αμυντικών δαπανών. Κυρίως δεν μπορεί να αντιπαραταχθεί με την Τουρκία είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα. Και ούτε βεβαίως υπάρχει κάποια χώρα που θα στείλει τα στρατεύματά της για να προστατέψουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και το βάρος των κυπριακών προσπαθειών είναι στον διπλωματικό τομέα κτίζοντας όλο και περισσότερο σε συμμαχίες. Ή στη δημιουργία ενός αντιτουρκικού μπλοκ, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Αλ-Μόνιτορ. Στο συγκεκριμένο κείμενο καταγράφονται όλες οι κινήσεις που είχαν γίνει από πλευράς Λευκωσίας προς την κατεύθυνση των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών. Ιδιαίτερα εκείνες με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Το εν λόγω δημοσίευμα σημειώνει ότι «στις 11 Σεπτεμβρίου οι Ελληνοκύπριοι φιλοξένησαν έναν απρόσμενο επισκέπτη, τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπραήμ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Ασάφ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία». Στο ίδιο κείμενο ερμηνεύονται οι δηλώσεις που είχαν γίνει από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ως «πρόσκληση προς τη Σαουδική Αραβία να συμμετάσχει στο ενεργειακό μπλοκ που περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τον Λίβανο».

Και στη συνέχεια καταγράφονται οι επισκέψεις του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, αλλά και προηγουμένως του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών. Πριν από αυτούς ήρθαν στη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Αλ-Μόνιτορ: «Αυτές οι εντατικές και υψηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές δείχνουν ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν να διευρύνουν το μπλοκ της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Αρμενίας και μελών της ΕΕ και ενδεχομένως και της Ιταλίας».

Και καταλήγει το δημοσίευμα σημειώνοντας πως «ενώ η Λευκωσία στοχεύει στη σύσταση ενός αντιτουρκικού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα πιστεύει πως στρατιωτικά μπορεί να ανατρέψει τον στόχο της Λευκωσίας».