Κλιμακώνεται ο πόλεμος δηλώσεων Αιγύπτου-Τουρκίας

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δηλώσεων Αιγύπτου-Τουρκίας

«Είναι τραγικό ότι όσοι ήρθαν στην εξουσία με ένα πραξικόπημα επικρίνουν τη δημοκρατία στην Τουρκία»

Εκ νέου στην αντεπίθεση πέρασε χθες Τετάρτη η Τουρκία  με αφορμή τις κατηγορίες του εκπροσώπου του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών εναντίων της Άγκυρας και του ίδιου του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις αιχμές του τελευταίου εναντίων του Προέδρου Αλ Σίσι υ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Χάφεζ, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Ερντογάν ότι δήθεν υπερασπίζεται ο ίδιος τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισονομίας αποτελούν ψεύδος, διότι την πραγματικότητα ο ίδιος εκφράζει το μίσος του εναντίον του αιγυπτιακού λαού».

Σύμφωνα με τον Χάφεζ, οι δηλώσεις του Ερντογάν ακούστηκαν ειρωνικά αφού ο ίδιος τροφοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία στην περιοχή. Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ επεσήμανε πως το καθεστώς του Ερντογάν παράσχει αφειδώς βοήθεια στην απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα , με σκοπό να προωθήσει τις καταστροφικές ιδέες του στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ως απάντηση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση «Απορρίπτουμε τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία είναι γεμάτη ψέματα και συκοφαντίες που στοχεύουν τη χώρα μας και τον πρόεδρό μας»,
«Είναι τραγικό ότι όσοι ήρθαν στην εξουσία με ένα πραξικόπημα επικρίνουν τη δημοκρατία στην Τουρκία», ανέφερε η δήλωση.

Το Υπουργείο δήλωσε ότι η Τουρκία «ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας ζητά να τερματιστεί η εκτεταμένη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και να ικανοποιηθούν τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, υπευθυνότητα και ευημερία.»

Το τουρκικό Υπουργείο κατηγόρησε την Κυβέρνηση  της Αιγύπτου για «απάνθρωπες πρακτικές στις αιγυπτιακές φυλακές και  δικαστικές διαδικασίες που χειραγωγούνται με πολιτικές αποφάσεις ήταν γνωστές στη διεθνή κοινότητα».

«Αυτές οι πρακτικές υπόκεινται ουσιαστικά σε κριτική από διάφορους διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση  αντί η Αίγυπτος να λάβει θετικά υπόψη τις καλές και εύστοχες προσκλήσεις και προτάσεις, «προτιμά να κάνει επιθετικές ενέργειες όπως έχει κάνει πριν, προκειμένου να καλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αγνοήσει τα βασικά αιτήματα της τον αιγυπτιακό λαό.»

Σύμφωνα με τη δήλωση, η προσπάθεια της Αιγύπτου να στοχοποιήσει την Τουρκία, η οποία έχει ηγετικό ρόλο και εμπειρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αντικατοπτρίζει την επιθετική στάση της.

«Η Τουρκία αγωνίζεται για τρομοκρατικές ομάδες όπως το PKK / YPG, η Αλ Κάιντα και  το Ντάς, καθώς και η FETO εδώ και χρόνια», ανέφερε φωτογραφίζοντας τον Οργανισμό Γκιουλέν.

«Ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, που αποτελεί διασυνοριακή απειλή, συμβάλλει στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, ιδιαίτερα στη Συρία, αλλά και στην προστασία της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη δήλωση του αιγυπτιακού εκπρόσωπου, το υπουργείο δήλωσε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» για εκείνους που ήρθαν στην εξουσία με ένα πραξικόπημα για να υποστηρίξουν τους συνωμότες

«Βασικά, αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει σαφώς τον χαρακτήρα της αιγυπτιακής κυβέρνησης που βασίζεται στην σκληρότητα και την αδικία».

Καταληκτικά το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την διαχρονική στάση της απέναντι στην ειρήνη και την ευημερία «του αδελφικού λαού της Αιγύπτου» και θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της για την επιστροφή στη δημοκρατία και την εδραίωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα.