Ο Ρέντσι αποχωρεί από το Δημοκρατικό κόμμα αλλά στηρίζει την κυβέρνηση

Ο Ρέντσι αποχωρεί από το Δημοκρατικό κόμμα αλλά στηρίζει την κυβέρνηση

Θέλω να περάσω τους επόμενους μήνες μαχόμενος εναντίον του Σαλβίνι, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα ηγηθεί μιας διάσπασης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αυτή την εβδομάδα και θα ιδρύσει μια νέα κεντρώα δύναμη, φέρεται να δήλωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως η κίνησή του μπορεί να διευρύνει την κοινοβουλευτική στήριξη που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ηγήθηκε από το 2014 έως το 2016 μιας κυβέρνησης του PD, είχε οργανικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αποχώρησε από την προηγούμενη συμμαχία της με το Κίνημα 5 Αστέρων με την ελπίδα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο ο Ρέντσι, ο οποίος είναι τώρα γερουσιαστής και μέλος του PD, είχε μια δύσκολη σχέση με το κόμμα του, ιδιαίτερα με την αριστερή πτέρυγά του, και κυκλοφορούσαν επίμονες φήμες ότι σχεδίαζε να ιδρύσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ρέντσι λέει πως το PD είναι τώρα ένα μάτσο παρατάξεις.

«Φοβάμαι πως δεν θα είναι ικανό να απαντήσει στις επιθέσεις του Σαλβίνι και στη δύσκολη συγκατοίκηση με το Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωσε.

«Θέλω να περάσω τους επόμενους μήνες μαχόμενος εναντίον του Σαλβίνι», δήλωσε. «Ο κακός λαϊκισμός τον οποίο αντιπροσωπεύει δεν έχει ηττηθεί».

Η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας δύναμης θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας πως θα τον ακολουθήσουν περίπου 30 βουλευτές.

Το PD έχει 111 έδρες στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και 51 στη Γερουσία.

«Θα είναι κάτι καλό για όλους», δήλωσε ο Ρέντσι για τη διάσπαση, προσθέτοντας πως θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επεκτείνει πιθανόν την κοινοβουλευτική στήριξή της».

Παρακαλούμε περιμένετε ...