Στη Σλοβενία εκπαιδεύουν αστροναύτες σε… σπηλιά

Στη Σλοβενία εκπαιδεύουν αστροναύτες σε… σπηλιά

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους

Έξι αστροναύτες από πέντε διαστημικές υπηρεσίες εκπαιδεύονται σε ...σπήλαια στη Σλοβενία για διαστημικές αποστολές στο πλαίσιο του προγράμματος CAVES από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η εκπαίδευση σε σπήλαια παρουσιάζει στους αστροναύτες περιβάλλοντα και καταστάσεις παρόμοιες με τη διαστημική πτήση, για να τους προετοιμάσει και να τους βοηθήσει να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα λάβουν από την εκπαίδευση, στην διαστημική τους «καθημερινότητα».

Οι αστροναύτες εξερευνούν υπόγεια συστήματα σπηλαίων, δουλεύουν στο υπέδαφος και πραγματοποιούν επιστημονικά πειράματα, καταγράφοντας συνεχώς τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον ESA, οι αστροναύτες προέρχονται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, τη Roscomos, τις διαστημικές υπηρεσίες του Καναδά και της Ιαπωνίας, καθώς και τη NASA.

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι έξι αστροναύτες θα ξεκινήσουν την παραμονή τους στο σπήλαιο Lepa Jama, όπου θα εξερευνήσουν τις ροές υπόγειων υδάτων.Το σπήλαιο οδηγεί σε ένα λαβύρινθο από περάσματα, τα οποία οι αστροναύτες θα πρέπει να εξερευνήσουν μόνοι τους, καθώς η επικοινωνία τους με την ομάδα στην επιφάνεια θα είναι πολύ περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον ESA, η παραμονή στα σπήλαια, ως προσομοίωση, είναι το πλησιέστερο δυνατό περιβάλλον στη γη που μπορεί να «αγγίξει» τους περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς και υλικοτεχνικούς περιορισμούς μιας διαστημικής αποστολής. Οι αστροναύτες θα διεξάγουν έρευνα και κυρίως θα παρακολουθούν τις ροές του αέρα και του νερού, ώστε να μάθουν πώς να βρουν νερό.