Η Τουρκία παρέλαβε και την δεύτερη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων S-400

Η Τουρκία παρέλαβε και την δεύτερη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων S-400

Συνεχίζονται οι ενέργειες τοποθέτησης του συστήματος και η εκπαίδευση του προσωπικού

Το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε, ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του συστήματος των S-400, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO και ότι συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.

Η πρώτη συστοιχία πυραύλων παραδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς. Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk ξεκαθάρισε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του την Παρασκευή είπε στο Reuters ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον πρόεδρο Τραμπ αυτόν τον μήνα τονίζοντας ότι ο προσωπικός δεσμός του με τον αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τους S-400.

Παρότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει, αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει συμπάθεια προς την Τουρκία, δεν έχει όμως αποκλείσει πλήρως τις κυρώσεις.