Θύματα βιασμών αλλοδαποί φοιτητές στα πανεπιστήμια της κατεχόμενης Κύπρου

Θύματα βιασμών αλλοδαποί φοιτητές στα πανεπιστήμια της κατεχόμενης Κύπρου

Δημοσίευμα του Foreign Policy για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν

Στο ζήτημα των αλλοδαπών φοιτητών στα κατεχόμενα της Κύπρου επανέρχεται με νέο δημοσίευμα το Foreign Policy, ενώ γίνται αναφορά στις άθλιες συνθήκες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα sigmalive.com, οι φοιτητές από την Αφρική αντιμετωπίζονται ως «ανεπιθύμητοι, κακόβουλοι, αλλά και μερικές φορές κατεστραμμένοι». Όταν φτάνουν στην Κύπρο, αντιμετωπίζουν θεσμικές διακρίσεις από τα ίδια τους τα πανεπιστήμια, ανεπαρκή πρόσβαση στη στέγαση, αλλά και σεξουαλική παρενόχληση και βία.

Όπως αναφέρει το Foreign Policy, πολλοί φοιτητές που φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω πρακτόρων, οι οποίοι τους γεμίζουν υποσχέσεις και τους εξαπατούν για τις συνθήκες διαβίωσης και τις ευκαιρίες στα κατεχόμενα. Επίσης, γίνεται αναφορά στον θάνατο ενός Νιγηριανού φοιτητή και τη δολοφονία ενός άλλου, ο οποίος σπούδαζε στο νησί, θέλοντας να αναδείξει την ανασφάλεια που νιώθουν αυτοί οι φοιτητές, οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποίησης.

Παράλληλα, θίγεται το ζήτημα της οικονομικής εκμετάλλευσης, αφού οι φοιτητές πληρώνονται με τουρκικές λίρες, αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα δίδακτρα τους σε ευρώ. Σύμφωνα όμως με το Foreign Policy, οι αλλοδαποί φοιτητές άρχισαν να οργανώνονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αντιξοότητες. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση δεν είναι στατική και οι φοιτητές παλεύουν για να βελτιώσουν την κατάσταση και τη θέση του στα πανεπιστήμια και την τοπική κοινωνία.