Την αποφυλάκιση του κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς ζητούν οι δικηγόροι του

Την αποφυλάκιση του κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς ζητούν οι δικηγόροι του

Μετά την απόφαση δικαστηρίου ότι μπορεί να αποφυλακιστεί με εγγύηση

Δικηγόροι του Σελαχατίν Ντεμίρτας, πρώην αρχηγού του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υπέβαλαν σήμερα αίτηση για την αποφυλάκισή του, αφού δικαστήριο αποφάνθηκε, πως έχει τις προϋποθέσεις για να αφεθεί ελεύθερος, δήλωσε πηγή στο HDP.

Ο Ντεμίρτας, ένας από τους επιφανέστερους πολιτικούς της Τουρκίας, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 3 χρόνια και εκκρεμούν σε βάρος του αρκετές υποθέσεις, κυρίως με κατηγορίες για τρομοκρατία. Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε, πως θα πρέπει να απελευθερωθεί, καθώς η δίκη συνεχίζεται στην κύρια υπόθεση σε βάρος του, στην οποία οι εισαγγελείς ζητούν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών.

Όμως η απελευθέρωση του Ντεμίρτας εμποδίσθηκε, επειδή είχε καταδικασθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε φυλάκιση 4ν ετών και 8 μηνών, για σχόλια που είχε κάνει σε ομιλία του το 2013. Η πηγή στο HDP είπε, πως οι δικηγόροι του Ντεμίρτας ζήτησαν τα 3 χρόνια που έχει περάσει στη φυλακή, να αφαιρεθούν από την υφιστάμενη ποινή του, κάτι που θα του επέτρεπε να απελευθερωθεί με εγγύηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καλέσει την Τουρκία, να φέρει γρήγορα σε πέρας την νομική υπόθεση του Ντεμίρτας, επισημαίνοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο, απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Τον περασμένο Νοέμβριο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα για την αποφυλάκισή του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...