11η Σεπτεμβρίου: 18 χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» την ανθρωπότητα

11η Σεπτεμβρίου: 18 χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» την ανθρωπότητα

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν το χειρότερο χτύπημα στην ιστορία τους

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, η ημέρα που «πάγωσε» την ανθρωπότητα και χαρακτηρίστηκε η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια μέχρι σήμερα.

18 χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα και τα γεγονότα της ακόμα «στοιχειώνουν» όσους τα έζησαν αλλά και όσους τα είδαν.

Μια ομάδα εκπαιδευμένων τρομοκρατών, εκτέλεσε άριστα το σχέδιο που είχε ως ως βασικό στόχο την πρόκληση χάους και τρόμου σε όλη την υφήλιο, χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμβολο της αμερικανικής ισχύος και το Πεντάγωνο στέλνοντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν το χειρότερο χτύπημα στην ιστορία τους. Χιλιάδες νεκροί, συντρίμμια και οι «περήφανοι» ουρανοξύστες τους κατέρρευσαν σε δευτερόλεπτα.

Το χτύπημα της Αλ Κάιντα ήταν το θέμα των ημερών. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τότε «γονάτισε» τους Αμερικανούς και πυροδότησε ένα κλίμα τρόμου σε όλο τον πλανήτη.

Το τρομοκρατικό χτύπημα

Ώρα Ελλάδος 15:56. Ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines στο οποίο επέβαιναν 92 άτομα προσέκρουσε στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ακολουθεί μια δυνατή έκρηξη που παγώνει τους περαστικούς και τον πλανήτη. Λίγα λεπτά αργότερα όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως δείχνουν ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Τα θύματα
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τρομακτικές.  Άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να σωθούν, πηδούσαν στο... κενό. Πτώματα που ανασύρονταν από τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πολίτες.

Οι υπόλοιποι στόχοι.

Η πτήση 77 της American Airlines που είχε προορισμό από την Ουάσινγκτον το Λος Άντζελες, προσέκρουσε, με 65 επιβάτες, το Πεντάγωνο και μέρος του κατέρρευσε.

Ένα ακόμα αεροσκάφος της American Airlines που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ με προορισμό το Λος Άντζελες κατέλαβαν τρομοκράτες, ωστόσο εικάζεται ότι τα σχέδιά τους ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να καταπέσει περίπου 100 χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου σε αριθμούς

Συνολικός αριθμός νεκρών: 2.973

Αριθμός κρατών που έχασαν πολίτες κατά τις επιθέσεις: 115

Αναλογία νεκρών ανδρών/γυναικών: 3/1

Αριθμός παιδιών που έχασαν κάποιον γονέα : 3.051

Ποσοστό Αμερικανών που είχαν γνωστό ή συγγενή στους Δίδυμους Πύργους: 20%

Τόνοι συντριμμιών που απομακρύνθηκαν από το σημείο: 1.506.124

Οικονομικές απώλειες της Νέας Υόρκης μετά την 11η Σεπτεμβρίου: 105 δισ. δολάρια

Ποσό χρημάτων σε δωρεές: 1,4 δισ. δολάρια

Αριθμός των Αμερικανών που άλλαξαν το μέσο μεταφοράς από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο το 2001: 1,4 εκατομμύρια

Αριθμός πολιτών που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες: 422.000