Τσαβούσογλου: Ή δέχονται να μοιραστούν το φυσικό αέριο ή…

Τσαβούσογλου: Ή δέχονται να μοιραστούν το φυσικό αέριο ή…

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση, που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την δίωρη σύσκεψη στο λεγόμενο «προεδρικό», υποστήριξε ότι «η Τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς», όπως είπε «η Ελληνοοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί, αλλά η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού». «Η πρόταση μας» συνέχισε «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν, τότε η ΤΡΑΟ (κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας) θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε λεπτομερώς τα θέματα. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, θέλαμε πάντα να συνεισφέρουν οι πλούτοι στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διατυπώνουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλαμε να υπάρξει μια γέφυρα ειρήνης, όχι μια περιοχή έντασης και προτείναμε μια κοινή επιτροπή. Αντιμετωπίσαμε μια κατηγορηματική απόρριψη της ελληνοκυπριακής πλευράς».