Το κόστος των ερευνών για τα θύματα του serial killer στην Κόκκινη Λίμνη

Το κόστος των ερευνών για τα θύματα του serial killer στην Κόκκινη Λίμνη

Τα κονδύλια θα εξοικονομηθούν από τους προϋπολογισμούς της Αστυνομίας και του Υπ. Δικαιοσύνης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ποσό που κόστισαν οι έρευνες των δυτών της εταιρείας Brasal Marine Servises για τις υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποίησαν στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό, με σκοπό τον εντοπισμό των θυμάτων του καθ'ομολογία κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το philenews.com, η συγκέντρωση του ποσού θα γίνει με μεταφορά κονδυλίων και εξοικονομήσεις από τους προϋπολογισμούς της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δύτες της συγκεκριμένης εταιρείας μετά από μέρες ερευνών στα ιδιαίτερα τοξικά νερά της τεχνητής λίμνης, κατάφεραν με τη χρήση σκαφάνδρου και ρομποτικής κάμερας να ανασύρουν τις βαλίτσες μέσα στις οποίες ο κατά συρροή δολοφόνος Νίκος Μεταξάς έκρυψε τρία από τα θύματά του.

Το τελικό κόστος για την αγορά των εξειδικευμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στην Αστυνομία η εταιρεία Brasal Marine Servises ανήλθε στις €664.490. Μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά το πέρας των ερευνών, η εταιρεία πληρώθηκε για τις υπηρεσίες της με το ποσό των €119.142, το οποίο καταβλήθηκε από την Αστυνομία και από τις πιστώσεις που είχε στη διάθεσή της για την αγορά υπηρεσιών μεταφοράς νεκρών.

Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί στην Brasal Marine Servises όταν και εφόσον η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι. Το εν λόγω αίτημα αποδέσμευσης περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή για σκοπούς ενημέρωσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πληροφόρησε με επιστολή του στις 24 Ιουλίου 2019 το Υπουργείο Οικονομικών για το συνολικό κόστος των υπηρεσιών της εταιρείας Brasal Marine Servises και το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε με τη σειρά του, στις 2 Αυγούστου 2019, το αίτημα αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου στη Βουλή, η οποία στο μεταξύ ανέστειλε τις εργασίες της λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Τα απεχθή εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά βρίσκονται, πλέον, καταγεγραμμένα στα αποτρόπαια κεφάλαια της ιστορίας αυτού του τόπου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των σορών των επτά θυμάτων του, πέντε γυναικών και δύο παιδιών, κράτησαν δύο μήνες (από 14 Απριλίου μέχρι 12 Ιουνίου 2019) και για την εξιχνίαση αυτών των δολοφονιών εργάστηκαν εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες.