Δημοσιογράφος βρέθηκε δολοφονημένος

Δημοσιογράφος βρέθηκε δολοφονημένος

Έγινε ο 79ος ρεπόρτερ που σκοτώνεται από το 2001 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής

Ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε χθες Σάββατο στη βορειοδυτική Ονδούρα κι έγινε ο 79ος ρεπόρτερ που σκοτώνεται από το 2001 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, ανέφεραν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Έντγκαρ Χοέλ Αγκιλάρ «δολοφονήθηκε» μέσα σε κουρείο στην πόλη Κοπάν, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ονδούρα (CONADEH).

Ο Αγκιλάρ, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου HCH, έγινε έτσι το 79ο θύμα δολοφονικής επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων από τον Οκτώβριο του 2001, όταν ο αθλητικογράφος Αρίστιδες Σότο έπεφτε νεκρός στη Σαν Πέδρο Σούλα (βόρεια), κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 91% των εγκλημάτων κατά ζωής με στόχο δημοσιογράφους, εργαζομένους ή διευθυντές μέσων ενημέρωσης μένει «ατιμώρητο».

«Κάθε φορά που δολοφονείται ένας δημοσιογράφος, παραβιάζονται το δικαίωμα στη ζωή και η ελευθερία της έκφρασης», στηλίτευσε ο Επίτροπος, ο Ρομπέρτο Ερέρα Κάσερες.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ο Έντγκαρ Χοέλ Αγκιλάρ δεχόταν απειλές κατά της ζωής του, αλλά το ποιοι τον είχαν απειλήσει δεν έχει γίνει γνωστό.

Ο διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Προστασίας, ο Ντανίλο Μοράλες, επικεφαλής του οργανισμού που εντέλλεται να εγγυάται την ασφάλεια λειτουργών της δικαιοσύνης, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του δεν είχαν λάβει αίτημα φύλαξης από μέρους του Αγκιλάρ, ούτε καταγγελίες για απειλές.

Ο οργανισμός δημιουργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση για την προστασία προσώπων η ζωή των οποίων απειλείται λόγω της δραστηριότητάς τους, όπως οι δικαστικοί, οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προστατεύει περίπου 60 δημοσιογράφους, κατά επίσημες πηγές.

Η Ονδούρα χαρακτηρίζεται, μαζί με το Μεξικό, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.