Η αντίδραση του Σαλβίνι στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία

Η αντίδραση του Σαλβίνι στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία

Κάνει λόγο για «παιχνιδάκια του παλατιού» απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα και ακόμη εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πυροδότησε την κυβερνητική κρίση στη χώρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο ίδιος εκτός κυβέρνησης, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε μια «μεγάλη» διαδήλωση στη Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου.

«Στις 19 Οκτωβρίου, σκέφτομαι μια σπουδαία μέρα ιταλικής υπερηφάνειας», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ένα βίντεο που ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ώρες μετά την ανάθεση από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης σε συνέχεια της συμφωνίας του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ηγέτης της Λέγκα πέρασε στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Δεν θα απαλλαγείτε από μένα με παιχνιδάκια του παλατιού, δεν θα το αφήσω έτσι».

Ο υπουργός Εσωτερικών, που διατηρεί ακόμη το πόστο του, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στο προσκήνιο «πιο αποφασισμένο από ποτέ», εκτοξεύοντας πυρά ενάντια σε «μια κυβέρνηση που γεννιέται στις Βρυξέλλες» λέγοντας ότι «η Ιταλία δεν θα είναι δούλος κανενός». «Δεν θα κρατήσουν πολύ, προετοιμαζόμαστε ήδη, δεν μπορούν να αρνηθούν στους Ιταλούς το δικαίωμα ψήφου», δήλωσε ο Σαλβίνι, μιλώντας για μια «τρελή επιθυμία ανασυγκρότησης».

Παράλληλα, προειδοποίησε όσους υποκύψουν στον πειρασμό να καταργήσουν το «διάταγμα ασφαλείας» του, που στοχεύει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ότι «θα βλάψουν τους Ιταλούς». «Θέλει κανείς να ξαναρχίσει το εμπόριο παράνομης μετανάστευσης;» διερωτήθηκε.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο ακροδεξιός ηγέτης υποσχέθηκε τη δημιουργία «περιπτέρων σε όλη την Ιταλία στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, για να διεκδικήσουμε τη δημοκρατία, τον σεβασμό της ψήφου και των νόμων». Και ελπίζει σε ευρεία συμμετοχή σε μια πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μπέργκαμο, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας (βόρεια).