Η Μόσχα «τραβάει το αυτί» στην Άγκυρα για τους τζιχαντιστές της Ιντλίμπ

Η Μόσχα «τραβάει το αυτί» στην Άγκυρα για τους τζιχαντιστές της Ιντλίμπ

Ο Πούτιν τόνισε στον Ερντογάν, ότι οι επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού πρέπει να εξαλειφθούν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατανοεί τις ανησυχίες του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως ανησυχεί κι αυτός εξίσου, για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από μαχητές από την Ιντλίμπ της Συρίας, για τις οποίες υπογράμμισε, πως πρέπει να εξαλειφθούν.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε από την πλευρά του, ότι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις θα εισέλθουν «πολύ σύντομα» στη σχεδιαζόμενη ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία, αφού άνοιξε το σαββατοκύριακο το κοινό κέντρο επιχειρήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν είχε πει την Παρασκευή στον Πούτιν, πως οι επιθέσεις του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία συριακού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, προκαλούν ανθρωπιστική κρίση και απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

«Ο Πούτιν έχει πει επανειλημμένα, πως καταλαβαίνει τις ανησυχίες των τούρκων συναδέλφων μας, όμως ταυτόχρονα ο Πρόεδρος εξακολουθεί να ανησυχεί για την ενεργοποίηση τρομοκρατικών στοιχείων από το Ιντλίμπ, τα οποία δεν μπορεί να μην εξαλειφθούν και καταστραφούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Εξάλλου, στην Άγκυρα ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα, πως «κάνουμε σιγά-σιγά πρόοδο στις προσπάθειές μας να εγκαθιδρύσουμε μια ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία και πως «όπως ακριβώς πολλά άλλα θέματα που μερικοί θεωρούσαν άλυτα, επαναφέρουμε το ζήτημα της ανατολικής περιοχής του Ευφράτη».

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να δημιουργήσουν το κοινό κέντρο επιχειρήσεων για τη σχεδιαζόμενη ασφαλή ζώνη κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Συρίας, όμως γνωστοποίησαν λίγες λεπτομέρειες για το μέγεθος της ζώνης ή για τη δομή της διοίκησης των δυνάμεων που θα επιχειρούν εκεί. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει, πως δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε καθυστερήσεις της συμφωνίας εκ μέρους αμερικανών αξιωματούχων, προειδοποιώντας πως, αν είναι απαραίτητο, θα εξαπολύσει μόνη της επίθεση πέραν των συνόρων της, για να καθαρίσει τη μεθόριό της από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα, πως γίνεται πρόοδος στα σχέδια για την εγκαθίδρυση της ασφαλούς ζώνης, όμως πρόσθεσε, πως η Τουρκία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες, για να εφαρμόσει μόνη της τα σχέδιά της, αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της. «Προτεραιότητά μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία. Αν πιεστούμε σ' έναν δρόμο, που δεν θέλουμε ή αντιμετωπίσουμε χρονοτριβή, οι προετοιμασίες μας είναι έτοιμες και θα εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε. «Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά μας έχουν εισέλθει στην περιοχή. Πολύ σύντομα, τα χερσαία στρατεύματά μας θα εισέλθουν επίσης στην περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε επίσης σήμερα, πως διεξάγονται συνομιλίες, ώστε Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες να αρχίσουν «σύντομα» κοινές περιπολίες στην ασφαλή ζώνη.