«Αττίλας 2» 45 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα

«Αττίλας 2» 45 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα

«Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»

Η 14η Αυγούστου 1974, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού από τον βάρβαρο «Αττίλα 2». Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την δεύτερη φάσης της εισβολής με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου σύμφωνα με το sigmalive.

«Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»

Ο εισβολέας λίγες μόλις ώρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη στις οποίες αξίωνε από τους Ελληνοκύπριους την εκκένωση 34% του κυπριακού εδάφους από το βόρειο τμήμα του νησιού ενεργοποιεί το σχέδιο Β΄. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ μεταβιβάζοντας του το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Ήταν το συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα Τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο ανατολικά και προς τη Μόρφου δυτικά.

«Η Κύπρος κείται μακράν»

Χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου. Ο Πρόεδρος Μακάριος καταδικάζει την Τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από την Γενεύη πίσω στην Κύπρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην περίφημη δήλωση «Η Κύπρος κείται μακράν» καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ελλάδος να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Κατάληψη του 36% του εδάφους  της Κύπρου

Μέχρι της 16 Αυγούστου ο «Αττίλας 2» κατορθώνει να καταλάβει την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα ο Τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και παρά τις παραινέσεις συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλέον, η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία  και η Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια των βαρβάρων σκορπώντας θάνατο, αγνοούμενους, αιχμαλώτους και πρόσφυγες. Η Κύπρος πια δεν θα είναι η ίδια.