Αρνείται τις κατηγορίες ο ένοπλος εισβολέας σε τζαμί στη Νορβηγία

Αρνείται τις κατηγορίες ο ένοπλος εισβολέας σε τζαμί στη Νορβηγία

Ο 21χρονος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε σήμερα

Ο άνδρας που είναι ύποπτος, ότι πυροβόλησε εναντίον ανθρώπων μέσα σε ένα τζαμί το Σάββατο στη Νορβηγία και ότι σκότωσε την ετεροθαλή αδελφή του, εμφανίσθηκε σήμερα στο δικαστήριο με μώλωπες στα μάτια και τραύματα στο πρόσωπο και τον αυχένα.

Η αστυνομία επιδιώκει, ο Φίλιπ Μανσχάους να παραμείνει προφυλακισμένος για τέσσερις εβδομάδες, ως ύποπτος για φόνο και για παραβίαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Ο Μανσχάους, ο οποίος χαμογέλασε στους φωτογράφους, δεν παραδέχεται οποιοδήποτε έγκλημα, είχε δηλώσει νωρίτερα η συνήγορός του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μανσχάους μπήκε στο Ισλαμικό Κέντρο αλ-Νουρ, έχοντας στην κατοχή του περισσότερα από ένα πυροβόλα όπλα, όμως ακινητοποιήθηκε από έναν 65χρονο, μέλος του τζαμιού, ο οποίος κατάφερε να του πάρει τα όπλα κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε.

Ο Μανσχάους δεν μίλησε, όσο ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι, όμως χαμογέλασε μερικές φορές. «Κάνει χρήση του δικαιώματός του να μην ανακριθεί», δήλωσε στο Reuters η συνήγορός του, Ούνι Φρις, τονίζοντας ότι «δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ενοχή». Ο Μανσχάους, ένας 21χρονος που ζει κοντά στο τζαμί λίγο έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, είχε εκφράσει πριν από την επίθεση ακροδεξιές απόψεις και θέσεις κατά των μεταναστών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία, επικαλούμενη καταχωρίσεις στο Ίντερνετ που είχαν γίνει με το όνομα του Μανσχάους.

Το Reuters αναφέρει, πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή, πως οι καταχωρίσεις είχαν γίνει πράγματι από τον Φίλιπ Μανσχάους. Δικαστής αναμένεται να αποφανθεί αργότερα μέσα στην ημέρα σχετικά με το αίτημα της αστυνομίας, ο Μανσχάους να προφυλακισθεί επισήμως.

«Η εισαγγελική αρχή θα ζητήσει, το πρόσωπο που κατηγορείται, να παραμείνει υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες και να του επιβληθεί απαγόρευση των επισκέψεων και της επικοινωνίας, να μην έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και να κρατηθεί σε απομόνωση», αναφέρει σε δήλωσή της η αστυνομία. Προσθέτει δε, ότι «η έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ο ύποπτος δεν έχει κάνει καμιά δήλωση στην αστυνομία».