Ο καύσωνας-ρεκόρ στην Ολλανδία προκάλεσε 400 ακόμα θανάτους

Ο καύσωνας-ρεκόρ στην Ολλανδία προκάλεσε 400 ακόμα θανάτους

Ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στις 25 Ιουλίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1944

Σχεδόν 400 άνθρωποι επιπλέον, σε σύγκριση με τον φυσιολογικό για την εποχή μέσο όρο, πέθαναν στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια του καύσωνα ρεκόρ, που έπληξε την Ευρώπη τον Ιούλιο, έγινε σήμερα γνωστό από τη στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας.

Ο υδράργυρος στην Ολλανδία «σκαρφάλωσε» στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στις 25 Ιουλίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1944 με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων.

Συνολικά, 2.964 άνθρωποι πέθαναν την εβδομάδα 22-27 Ιουλίου, έγινε γνωστό από το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής της Ολλανδίας, που επισήμανε ότι «αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν 400 ανθρώπους επιπλέον σε σύγκριση με μια φυσιολογική για την καλοκαιρινή περίοδο εβδομάδα».

«Ο καύσωνας ήταν σύντομης διάρκειας, όμως πολύ έντονος και η θερμοκρασία κατέρριψε όλα τα ρεκόρ που είχαν ποτέ μετρηθεί στην Ολλανδία» υπογραμμίζει το Γραφείο όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πλειονότητα των επιπλέον νεκρών είναι ηλικιωμένοι, με 1.687 ηλικιωμένους άνω των 80 ετών να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ήτοι 300 περισσότεροι σε σύγκριση με μια φυσιολογική εβδομάδα του καλοκαιριού, διευκρίνισε η στατιστική υπηρεσία.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι αυξημένα επίσης στο ανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, εκεί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με άλλες περιοχές με περισσότερη δροσιά.